06-02-2011 t/m 06-02-2011

Inzameldag herinneringen aan 3 Oktober

Museum De Lakenhal biedt alle inwoners van Leiden en omstreken op zondag 6 februari 2011 een laatste mogelijkheid hun favoriete 3 oktober-moment te delen met het museum!

De Lakenhal is op zoek naar verhalen en tastbare herinneringen aan de 3 oktober viering. Deze herinneringen zullen onderdeel uitmaken van de tentoonstelling Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd&Volksfeest, die in het najaar van 2011 te zien is in het museum.

Al meer dan 430 jaar wordt het Beleg en Ontzet herdacht door de inwoners Leidenaren. Direct na het Ontzet vond jaarlijks een herdenking en viering plaats, waarbij de dankdienst in de Pieterskerk, een vrijmarkt en de optochten niet mochten ontbreken. Vanaf 1886, toen de ‘3 October Vereeniging’ werd opgericht, kreeg de viering een groots karakter. Niet alleen keerden jaarlijks de dankdienst en optocht terug, ook werden de uitdeling van haring en wittebrood, de reveille, de koraalzang, de taptoe en de kermis vaste onderdelen van het 3 oktober feest.

In 2011 viert de ‘3 October Vereeniging’ haar 125ste verjaardag. Naar aanleiding van dit jubileum zal vanaf september 2011 een grote presentatie over het Beleg en Ontzet van Leiden te zien zijn in de Lakenhal. Nergens in Nederland wordt een historische herdenking zo intensief beleefd als in Leiden. Daarom is de Lakenhal zo benieuwd naar de belevenissen en herinneringen van Leidenaren aan deze uitzonderlijke dag. Het museum is van mening dat een eigentijdse blik op de festiviteiten van groot belang is voor de tentoonstelling en daar kunnen alle bewoners van Leiden en omstreken aan meewerken.

Op 6 februari opent de Lakenhal haar deuren tussen 12.00 en 16.00 voor alle Leidenaren die een bijzonder verhaal of tastbare herinnering hebben aan hun 3 oktober viering. Deze verhalen en herinneringen maken kans onderdeel uit te maken van de tentoonstelling.

Wanneer u deelneemt aan de participatiemiddag:

• Moet u het deelname formulier ingevuld meenemen naar de Lakenhal.

• Is er een grote kans dat uw object en uw favoriete 3 oktobermoment deel gaan uitmaken van de tentoonstelling Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd&Volksfeest. Zondag 6 februari zal een selectiemoment zijn. Die middag zullen de medewerkers van de Lakenhal uw objecten bekijken en naar uw favoriete verhaal luisteren. Na deze middag zullen we een aantal objecten en verhalen selecteren. Op een later moment dit jaar hoort u van ons of uw verhaal en object mogen deelnemen aan de tentoonstelling. Over de uitslag van de selectie valt achteraf niet meer te corresponderen.

• Hoeft u het meegebrachte object niet meteen in de Lakenhal achter te laten. U mag het object gewoon weer mee naar huis nemen. Wanneer u door de selectie heen bent, vragen wij u in augustus 2011 het object alsnog in te leveren bij het museum, zodat het object een mooie plaats in de tentoonstelling krijgt. Het museum neemt uw object dan in bruikleen.

• Heeft u de mogelijkheid om gefotografeerd te worden door Marc de Haan. Deze foto krijgt u van de Lakenhal cadeau.

• Krijgt u als dank voor uw deelname twee toegangskaarten voor de opening van de tentoonstelling. Hier wordt u schriftelijk voor uitgenodigd.

Download hier alvast uw deelnameformulier!