06-08-2011 t/m 01-09-2011

Expositie Fer Hakkaart en Frans de Wit

Museum De Lakenhal presenteert van 6 augustus t/m 6 november een bescheiden overzicht van het werk van de Leidse kunstenaarsvrienden Fer Hakkaart (1941) en Frans de Wit (1942-2004). Vanaf het begin van hun carrière werden zij door De Lakenhal gevolgd, door middel van aankopen en tentoonstellingen.

De nieuwe expositie bevat circa dertig schilderijen van Hakkaart en ruim twintig beelden van De Wit, allen uit de collectie van het museum.

Hakkaart en De Wit manifesteerden zich midden jaren zestig als kunstenaars die een nieuwe richting insloegen. Daarmee drukten ze hun stempel op de vernieuwing van het artistieke klimaat in Leiden. Fer Hakkaart met schilderkunst, Frans de Wit met beelden.

Hakkaart schildert in een figuratieve beeldtaal scherpe observaties van de mens in het dagelijks leven. Soms gekleurd door fantasie en absurditeit, soms puur realistisch weergegeven. In de jaren tachtig verlegt Hakkaart het accent naar een meer afstandelijke weergave. Nog steeds is een figuratieve voorstelling het uitgangspunt, maar Hakkaart permitteert zich nu tijdens het schilderen meer vrijheden. Aan de zelfstandigheid van de beeldmiddelen alsook aan de kleur kent hij nu meer waarde toe. Bovendien lijkt de voorstelling uit het strakke kader van het platte vlak te willen exploderen.

Frans de Wit is vooral bekend geworden met zijn monumentale landschappelijke projecten zoals de Klimwand met schijf in grof puin in Spaarnwoude (1986-1992) en Vierkant eiland in de plas te Rotterdam, Prinsenland (1992-1996). In Leiden voerde hij zijn laatste opdracht uit met 5 Beelden op 1 Kromme bij Naturalis, waarbij hij eigenhandig 200.000 kilo scheepsstaal tot vijf beelden verwerkte.

Ook voor zijn kleine beelden gebruikte De Wit zwaar materiaal, zoals massief staal, dat hij met een snijbrander en een lasapparaat te lijf ging. Het proces van het maken van een beeld is een belangrijk aspect van zijn werk. In zijn uiteindelijke beelden combineert hij die kracht altijd met een zekere poëzie.

Bij de tentoonstelling verschijnt de speciale uitgave Frans de Wit, beeldhouwer, vormgegeven door Jan Kleingeld en verkrijgbaar in de museumwinkel voor ca. € 15,-. Eerder dit jaar verscheen ook het boek Hakkaart, uitgave MKW Uitgevers Leiden, verkrijgbaar voor € 35,-.

In dezelfde periode, van 1 september t/m 9 oktober, is de tentoonstelling Hakkaart -Tekeningen en schilderijen 1964-heden te zien in Galerie LUMC te Leiden, zie www.lumc.nl/galerie.

Beeld: Frans de Wit, Zonder titel, 1988