17-06-2012 t/m 17-06-2012

Premiere Utopisch Nest

Utopisch Nest heeft componist Anke Brouwer gevraagd om te reageren op de tentoonstelling Toverlantaarns. Op zondag 17 juni gaat de compositie live in premiere in Museum De Lakenhal. Brouwer werkte samen met accordeonist Marieke Grotenhuis en filmmaker Michiel Keller, met als eindresultaat deze magische muziekfilminstallatie.

Anke Brouwer raakte gefascineerd door de opvallend simpele manier waarop toverlantaarns beweging simuleren. Haar compositie, waarin beeld en muziek verenigd worden, is hier een eigentijdse vertaling van.

Zoals gebruikelijk bij Utopisch Nest worden wetenschap en kunst aan elkaar gekoppeld. Neuropsycholoog Wiebo Brouwer verdiepte zich speciaal voor de gelegenheid in de relatie tussen muziek en emotie. Over zijn bevindingen geeft hij tijdens de première een lezing. Goochelaar Tilman Andris maakt het middagprogramma compleet door een tipje van de sluier van illusionistische trucs op te lichten.

Tijd     14.00 uur
Duur   2 uur
Kosten Gratis op vertoon van entreebewijs tot het museum

Utopisch nest is een duurzame, unieke en avontuurlijke samenwerking tussen muziektheaterensemble De Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of De Lakenhal. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode.

Programma Utopisch Nest 2012

Drie projecten
Componist Anke Brouwer reageert op de collectietentoonstelling Toverlantaarnsin De Lakenhal. Naast op 17 juni, zijn er ook op 24 juni en tijdens de Museumnacht Leiden van 30 juni live-performances.

Proceskunstenaar Martijn Engelbregt ontwikkelt een project naar aanleiding van de voorstelling Ik wil mijn geld terug van De Veenfabriek i.s.m. Erik de Vroedt. De presentatie van dit project zal plaatsvinden tijdens de Leidse Cultuurweken in juni 2012.

Beeldend kunstenaar Jonas Staal haakt aan bij de voorstelling Monniken van De Veenfabriek, binnen hun jaarthema Geloof/Ongeloof. De presentatie van dit project zal plaatsvinden medio oktober 2012.