17-05-2012 t/m 17-05-2012

Lezing Floris Verster & Albert Verwey

Bekend theoloog en (kunst)historicus Antoine Bodar geeft samen met conservator oude kunst Christiaan Vogelaar een lezing in het kader van de tentoonstelling Floris Verster & Albert Verwey. Op donderdag 17 mei, Hemelvaartsdag, staat Museum De Lakenhal vanaf 13.00 in het teken van deze twee zogenaamde Tachtigers.

Een inspiratiebron voor velen

Schilder Floris Verster (1861-1927) ontpopte zich rond 1888 tot wegbereider van de avant-garde. Waar hij eerder landschappen in de naturalistische stijl van de Haagse School schilderde, ontwikkelde hij later een vernieuwende manier van werken. Zijn felle kleurstellingen in een steeds ruwere verftoets is een inspiratiebron voor vele latere meesters gebleken.

Tachtigers

De leden van de Beweging van Tachtig, genoemd naar het decennium waarin zij floreerden, vonden elkaar in zowel kunst als literatuur. In 1885 opgericht door onder meer dichter Albert Verwey (1865 -1937), werd ook Verster al gauw tot deze groep gerekend. De Tachtigers vonden dat cultuur niet langer een maatschappelijk of stichtelijk doel diende, maar dat zij een expressie van het individu moest zijn. Schoonheid voerde de boventoon. Dit principe was overgewaaid uit Parijs, waar l’art pour l’art (kunst om de kunst) al langer het credo was. In het werk van Verwey

Een bijzondere vriendschap

Op 17 mei zal Christiaan Vogelaar eerst een inleiding geven op de tentoonstelling. Antoine Bodar zal vervolgens dieper ingaan op de bijzondere vriendschap tussen Verster en Verwey. De tentoonstelling is nog t/m 12 augustus te zien in Museum De Lakenhal, Leiden.