26-09-2010 t/m 26-09-2010

Leidse Salon met Franca Treur, Jan Rothuizen, Jori Zijlmans, Gert Oostindie en Bert van den Brink

Deze zondag vindt de derde editie plaats van de reeks Leidse Salons, waarin Onno Blom gasten ontvangt uit de wereld van de kunst, wetenschap en politiek. Deze keer zijn dat schrijfster Franca Treur, kunstenaar Jan Rothuizen, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde Gert Oostindie en conservator Leidse geschiedenis Jori Zijlmans. De muziek wordt verzorgd door componist en jazzpianist Bert van den Brink, die deze keer de accordeon bespeelt. 

Vorig jaar verscheen het debuut van Franca Treur, ‘Dorsvloer vol Confetti’. Sindsdien werd deze roman over opgroeien in Zeeland maar liefst 20 maal herdrukt en onlangs ontving de schrijfster de Selexyz Debuutprijs. In De Lakenhal spreekt zij met Onno Blom over haar ontwaken aan de Leidse universiteit. Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen is vooral bekend vanwege zijn ‘geschreven plattegronden’, waarbij hij tekent en beschrijft wat hij voelt en ziet als hij door een stad of een gebouw loopt. Onlangs dook hij de depots van De Lakenhal in. Hij verwerkte zijn indrukken in zes bijzondere zeefdrukken. Jori Zijlmans is conservator Leidse geschiedenis van De Lakenhal. Zij vertelt over de opnieuw ingerichte historische afdeling van het museum, die gebaseerd is op de eerste openstelling van het museum in 1872. Ook zal zij vooruitblikken op de grote tentoonstelling over 3 oktober die in 2011 plaatsvindt: ‘Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd & Volksfeest’. Van de hand van Gert Oostindie verscheen onlangs het boek ‘Postkoloniaal Nederland’. Blom praat met hem over zijn boek, en over actualiteiten in Suriname en de Antillen. Bert van den Brink verzorgt bij dit alles de muzikale omlijsting op zijn accordeon. Van den Brink bespeelt internationale podia en won in 2007 de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland.
De Leidse Salon begint om 15.00 uur en eindigt omstreeks 16.30. Er is geen pauze en de entree is gratis bij museumbezoek.

De volgende Leidse Salon vindt plaats op zondag 28 november 2010.