EERDER IN HET MUSEUM    < terug


19-03-2010 t/m 26-05-2010

Depotopstelling koekplanken en suikerwerkvormen

In de Grote Pers in het museum is een depotopstelling van koekplanken. Deze koekplanken - in totaal zo'n 60 stuks - waren de eerste objecten die over de straat gingen.

In 1903 schonken drie heren 21 koekplanken en 18 gietvormen voor het maken van speculaas, taai taai, marsepein en borstplaat aan de Lakenhal. Het museumverslag stelt dat deze aanwinst 'vooral belangrijk is uit oogpunt van zeden en gewoonten' in vroeger tijden. Ook geven 'de koekprenten een aardig bewijs van de technische bekwaamheid der houtsnijders, al moge de kunstwaarde uit den aard der zaak beperkt zijn.' De collectie koekplanken en suikerwerkvormen van De Lakenhal dateert uit de 18de en vroeg 19de eeuw. Ze is bijzonder omdat veel van deze vroege vormen verloren zijn gegaan.
Deze collectie koekplanken roept een heleboel vragen op: welke hebben een relatie tot de stad Leiden, hoe bijzonder is deze collectie? Zijn er meerdere collecties koekplanken? Hoe werden ze gemaakt en door wie? Hoe belangrijk zijn ze voor De Lakenhal?
Op de afbeelding een koekplank uit vermoedelijk de 18e eeuw, met afbeelding van de Heilige Familie en Sint Nicolaas op de andere zijde.


< terug

Archief

blader door de eerdere project sites van De Lakenhal

Werk in Uitvoering

Leidens ontzet
Vrijheidsstrijd &
volksfeest

vanaf 30 september 2011

tekst