Home

Feestweek in Museum De Lakenhal

16 april 2014

In de eerste week van mei beleeft Museum De Lakenhal twee jubilea: op 2 mei bestaat het museum 140 jaar en op 8 mei is het 375 jaar geleden dat werd besloten tot de bouw van de oude ‘Laecken-Halle’. Dat wordt gevierd met een feestweek vol activiteiten. Zo opent een nieuwe collectiepresentatie rondom Zeven Eeuwen Leids Laken en wordt het museum binnenstebuiten gekeerd: de directeur en conservatoren houden inloopspreekuur op het voorplein van het museum. Ook wordt iedereen opgeroepen om kleding en textiel met een bijzonder verhaal mee te nemen naar taxatiemiddagen en lanceert het museum de familiegame 'Hoe het laken uit Leiden verdween'. Op woensdagmiddag organiseert het museum activiteiten voor jong en oud en op donderdag 8 mei, de laatste dag van deze bijzondere verjaardagsweek, is het museum voor iedereen gratis toegankelijk.

Laecken-Halle

Museum De Lakenhal is sinds haar oprichting in 1874 gevestigd in de monumentale 'Laecken-Halle' uit 1640. Hier werden de wereldberoemde Leids lakens gekeurd en verhandeld en van een loodje voorzien. Zeven eeuwen lang heeft de productie van wollen lakense stoffen en textiel de identiteit van de stad Leiden in belangrijke mate bepaald, totdat in 1977 de laatste Leidse lakenfabriek haar deuren sloot. Terwijl de stad op zoek is gegaan naar een nieuwe economische motor, is de geschiedenis van het Leids laken diep weggezonken in het geheugen. Museum De Lakenhal brengt daar nu verandering in met een nieuwe collectiepresentatie over zeven eeuwen Leids laken.

Collectiepresentatie 'Zeven Eeuwen Leids Laken'

In de museumcollectie bevinden zich uiteenlopende objecten die te maken hebben met de eeuwenlange productie van laken en textiel en de wereldwijde handel in deze stoffen: lakenloodjes die teruggaan tot in de dertiende eeuw en die wereldwijd terug zijn gevonden, stalenboeken, kostuums van lakense stof, schilderijen die het productieproces gedetailleerd in beeld brengen en portretten van rijke koopmannen en één –vrouw. In het hart van de oude Laecken-Halle, die nog de sfeer ademt van de bruisende activiteit die er ooit plaatsvond, worden deze en andere objecten opnieuw tot leven gewekt. Deze nieuwe collectiepresentatie opent op 3 mei en is een voorbode op de herinrichting van het museum in 2017, na de restauratie & uitbreiding.

Hedendaagse invloeden: Christie van der Haak en Atelier Van Lieshout

Onderdeel van het project om de geschiedenis van de Leidse lakennijverheid nieuw leven in te blazen is de serie 'Nieuw Leids Laken'. Kunstenaar Christie van der Haak kreeg de eerste opdracht in een reeks van vijf om op basis van de collectie van Museum De Lakenhal en met eerbied voor oude ambachten en oog voor nieuwe technieken, een hedendaagse wollen stof te ontwikkelendie het keurmerk ‘Leids Laken’ verdient. Deze opdrachten zullen in 2017 resulteren in een collectie stoffen, te koop in de museumwinkel. In de collectiepresentatie 'Zeven Eeuwen Leids Laken' laat Van der Haak een serie proefstoffen zien die zij dit jaar in het Textielmuseum in Tilburg en in Duitsland maakte. Ook Atelier Van Lieshout (AVL) heeft zich laten inspireren door de collectie van Museum De Lakenhal, in het bijzonder door de weefgetouwen en andere voorwerpen die specifiek verbonden zijn met de zware arbeid en het harde bestaan van de Leidse fabrieksarbeiders. Deze deelcollectie is de inspiratiebron geweest voor het nieuwe beeld 'Vooruit' (2014), dat een centrale plek krijgt in de collectiepresentatie 'Zeven eeuwen Leids laken' en opgenomen wordt in de collectie van Museum De Lakenhal. Het nieuwe beeld maakt onderdeel uit van het project 'New Tribal Labyrinth', waaraan AVL sinds 2011 werkt en waarin de ambachtelijkheid van de landbouw en de industrialisatie centraal staan. De opdracht aan AVL is mede tot stand gekomen dankzij het Mondriaan Fonds.

Op pad met de familiegame

Meer te weten komen over 'Hoe het laken uit Leiden verdween'? Speel het gelijknamige familiespel in de historische binnenstad van Leiden. Ga samen op avontuur langs sleutellocaties uit zeven eeuwen lakenindustrie, verzamel aanwijzingen en los het mysterie op. Download de game als app op smartphone of tablet. De app kwam tot stand dankzij een bijdrage van het SNS REAAL Fonds en werd ontwikkeld in samenwerking met DeVrijerVanDongen en PS | Theater.

Activiteiten tijdens de feestweek

Tussen 3 en 8 mei worden in Museum De Lakenhal bijna dagelijks activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie en het actuele overzicht van de activiteiten op www.lakenhal.nl

Zaterdag 3 mei
  • Textiel-taxatiemiddag. Een designerstuk, erfenis, modeprent of handwerkstuk waarover u meer wilt weten? Kom naar Museum De Lakenhal en laat uw textiele schat gratis bespreken en taxeren door Els de Baan: mode- en textielspecialist, docent en journalist voor o.a. Trouw.
  • Van toen tot nu. Een lezing door Jori Zijlmans, conservator geschiedenis bij Museum De Lakenhal, over de transformatie van Laecken-Halle (1640) tot Museum De Lakenhal (1874), aangevuld met een vooruitblik op de restauratie & uitbreiding van het museum (2015-2017).
  • Gratis rondleidingen
Zondag 4 mei
  • Textiel-taxatiemiddag.
  • Optredens van het Leids Kamerkoor.
  • Gratis rondleidingen.
Maandag 5 mei
  • Museum gesloten.
Dinsdag 6 mei
  • Het museum binnenstebuiten. Stel vragen, spreek wensen uit of ga tussen 13 en 17 uur in gesprek tijdens de inloopspreekuren met directeur en conservatoren op het voorplein van het museum.
  • Gratis rondleidingen.
Woensdag 7 mei
  • Textielworkshops voor jong en oud.
  • Gratis rondleidingen.
Donderdag 8 mei
  • Gratis entree. Museum De Lakenhal viert 375 jaar ‘Laecken-Halle’.
  • Gratis rondleidingen.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Voor meer informatie:

Afdeling Publiek van Museum De Lakenhal
Minke Schat
Tel. +31 (0)71 5165 360 / +31 (0)6 11 01 88 31
pr@lakenhal.nl
Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden
Atelier Van Lieshout, 'Vooruit' (detail), 2014
Atelier Van Lieshout, 'Vooruit' (detail), 2014 Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. c/o Atelier Van Lieshout, Rotterdam