Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011

30 september 2011 tot en met 8 januari 2012


Al vier eeuwen lang viert Leiden elk jaar de bevrijding van de Spanjaarden door de geuzen op 3 oktober 1574. Deze tentoonstelling laat zien hoe dit belangrijke historische feit in vierhonderd jaar uitgroeide tot het grootste lokale volksfeest van Nederland. Museum De Lakenhal pakt, samen met de Leidse 3 October Vereeniging, flink uit met een interactieve familietentoonstelling vol verhalen en voorwerpen die deels door Leidenaren zelf zijn ingebracht. Daarnaast kunnen bezoekers participeren in de tentoonstelling via een bijzonder Vaandelproject. In het museum én in de stad Leiden wordt een feestelijk activiteitenprogramma gepresenteerd.

Bekijk de animatiefilm

Leidens OntzetPublicatie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek aan de hand van de collectie van Museum De Lakenhal: Leidens Ontzet. Vrijheidsstrijd & Volksfeest. Auteur: Jori Zijlmans, conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal. Uitgave Primavera Pers € 19,50. Verkrijgbaar in de museumwinkel.


LEIDENS ONTZET IN DE PERS
Al vanaf de opening heeft de tentoonstelling al ruim aandacht in de landelijke pers gekregen.
Zowel NRC als Trouw plaatsten het nieuws op hun voorpagina, De Standaard, NRC en NRC next namen het historiestuk van Olaf op als spread. Leidsch Dagblad, Trouw en Vrij Nederland wijdden een uitgebreid artikel aan de expositie.

Op donderdag 29 september was het werk van Erwin Olaf in het NOS journaal te zien.Leidsch Dagblad (@leidschdagblad) 29-12-11 11:21 Uitstekend jaar voor museum De Lakenhal http://t.co/JdJg3Wg0

 

Maak uw eigen vaandel
Tijdens de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574–2011 kan de bezoeker op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13 en 16 uur een eigen vaandel maken in het museum. Een vaandel is een horizontaal aan een stok gedragen doek met kleuren, emblemen, figuren en opschriften die verwijzen naar een land, vereniging of instelling. Van oudsher wordt de vaandel gebruikt als herkenningsteken van een groep soldaten. Vanaf de negentiende eeuw is deze functie veranderd in een herkenningsteken voor een vereniging of organisatie. In Museum De Lakenhal krijgt u de kans uw eigen vaandel voor uw vereniging, organisatie of familie te maken.

Rondleidingen
Museum De Lakenhal beschikt over professionele gidsen die u graag rondleiden langs de collectie en over de tentoonstellingen. Rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. De kosten voor een rondleiding bedragen € 60 exclusief entreekosten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met
de 3 October Vereeniging, Het Regionaal Archief Leiden  en de Universiteit Leiden
en is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van Stichting DOEN, Fonds Cultuurparticipatie, Fonds 1818, Cultuurfonds Leiden, Fonds BKVB en de gemeente Leiden.


Vrijheid!
Leidens Ontzet
Lees meer >>

Vrijheid! Leidens Ontzet

Maak uw / jouw
eigen vaandel !

lees meer >>

Maak je eigen vaandel

Herinneringen aan 3 oktober

kijk wat mensen verzamelen

tekst

4 Eeuwen
beleg & ontzet
Leidsch Dagblad >>

tekst

Erwin Olaf &
Leidens Ontzet
Lees meer >>

Over Erwin Olaf en Museum De Lakenhal

Suske en Wiske en
Het Lijdende Leiden
Lees meer >>

Suske en Wiske en Het Lijdende Leiden

Fietstocht
Van Leiderdorp naar 3 oktober
Lees meer >>

Fietstocht