Naar de website van Museum De Lakenhal
contact openingstijden stuur door
     
November 2010

Nieuwsbrief Museum De Lakenhal


In uw mailbox de nieuwe maandelijkse nieuwsbrief van Museum De Lakenhal. De komende weken gebeurt er van alles in het museum: hedendaagse kunstenaars presenteren hun ingrepen in de collectie, redacteuren van NRC Handelsblad geven een cursus ‘ikjes’ schrijven met tips over hoe je in de krant komt, een weekend vol muziek en opnieuw gaan honderden objecten over de rollerband van Werk in Uitvoering. En let op: zondag treden er maar liefst 9 dichters op voor ‘onze’  Lucas van Leyden. Er zijn nog een paar kaarten, kijk snel!

 
     
     
Nieuw in het museum

t/m 31 december 2010
Nieuwe presentaties van o.a. Roy Villevoye, Jan Rothuizen en Rnul interactive vormen een deel van de oogst van ons grootschalige onderzoek Werk in Uitvoering. Wij vroegen hedendaagse kunstenaars zich te verdiepen in onze collectie. De resultaten zijn nu te zien: Roy Villevoye combineert het beeld van een levensgrote donkere man die een ruwhouten kruis voort sleept met de Asmat-voorouderschedels uit Papua Nieuw-Guinea; Jan Rothuizen verwerkte zijn persoonlijke beschouwingen in zes monumentale zeefdrukken en de Rotterdamse whizzkids van Rnul interactive maakten met 18de- en 19de-eeuwse toverlantaarns een interactieve installatie waarbij bezoekers de historische beelden beïnvloeden.

 
     
     
Scherpe letters, 40 jaar vorm van NRC Handelsblad

t/m 9 januari 2011
Onder de titel Scherpe letters, 40 jaar vorm van NRC Handelsblad is een bescheiden expositie te zien over de geschiedenis van de krant, vanaf het eerste gedrukte exemplaar tot nrc Next en de e-krant van nu. Op zondag 7 november geven Paul Steenhuis en Ellen de Bruin, redacteuren NRC, een  cursus ‘ikjes’  schrijven. Deze populaire rubriek verschijnt iedere werkdag op de achterpagina van NRC Handelsblad en is gevuld door lezers met een kort verhaal over een zelf meegemaakte belevenis. De cursus wordt ingeleid door een toelichting op het glas-in-loodraam van Harm Kamerlingh Onnes, waarop te zien is hoe een krant wordt gemaakt.
Aanvang 14.00 uur, deelname cursus is entree museum

 
     
     
Dichters rond het Laatste Oordeel

Zondag 31 oktober
Saskia de Jong, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, K.Schippers, Rob Schouten, Mustafa Stitou en Anne Vegter lieten zich op verzoek van De Lakenhal inspireren door het wereldberoemde drieluik van Lucas van Leyden uit 1527. Zij dragen zelf hun gedicht voor rond Het Laatste Oordeel . De gedichten verschijnen tevens in een exclusieve, bibliofiele uitgave.
Aanvang: 14:00 uur, € 35 inclusief bibliofiele uitgave en entree museum. Nog enkele kaarten beschikbaar, wees snel!
Kaartverkoop gaat via de Leidse Schouwburg

 
     
     
Muziek in het museum

Zaterdag 13 en zondag 14 november
Tijdens dit jaarlijks terugkerend museumweekend bieden verschillende Leidse musea een podium voor een grote verscheidenheid aan amateurmuzikanten uit Leiden en omgeving. Museum De Lakenhal doet hier natuurlijk ook aan mee en tijdens dit weekend is de toegang tot het museum ook gratis.
Voor meer informatie: www.muziekinhetmuseum.nl

 
     
     
Peter ter Keurs: verzamelen in de 19de eeuw

Zondag 21 november
Laatste in de serie lezingen over verzamelen. Pieter ter Keurs is hoofd collecties bij het Rijksmuseum van Oudheden. Als bijzonder hoogleraar ‘Antropologie van de Materiële Cultuur’ aan de Universiteit Leiden houdt hij zich bezig met het onderzoek naar de relaties tussen mensen, hun materiële cultuur en het verzamelen daarvan. In zijn lezing geeft hij inzicht in de motieven van het verzamelen in de 19de eeuw, de eeuw waarin ook Museum De Lakenhal is opgericht.
Aanvang 14.00 uur, deelname lezing is entree museum

 
     
     
Leidse Salon

Zondag 28 november
In de Leidse Salon ontvangt Onno Blom gasten uit de wereld van de kunst, wetenschap en politiek. De muzikale begeleiding bij deze aflevering wordt verzorgd door de violist Oene Geel. Meer informatie over inhoud van het programma vindt u binnenkort op onze website.
Aanvang 15.00 uur en einde rond 16.30 uur, deelname Salon is entree museum

 
     
     
Gratis rondleiding door het museum

31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november
Iedere zondagmiddag is er om 15.15 uur een gratis rondleiding door het museum. Aanmelden hoeft niet, de rondleiding start op het voorplein. De rondleiders vertellen over wat er op dat moment in De Lakenhal gebeurt.

 
     
     
     
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal.
Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.