contact    openingstijden stuur door
 
januari 2011

Gratis toegang

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de grote tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance in volle gang. Zalen worden leeg geruimd, in een 'Lucas van Leyden-kleur' geverfd en opnieuw ingericht. Behalve de historische afdeling en de zalen op de eerste verdieping, kunnen bezoekers niet overal in het museum terecht. De toegang is daarom gratis t/m 18 maart. Op zaterdag 19 maart is De Lakenhal gesloten i.v.m. de opening van de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance.


Lucas van Leyden en de Renaissance

De grootschalige tentoonstelling is een samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam. Meer dan 250 werken van allerhoogste kwaliteit zijn afkomstig uit Nederlandse en buitenlandse musea als het Louvre, British Museum, Hermitage St. Petersburg en Metropolitan Museum New York. Grafiek, tekeningen, schilderijen en altaarstukken laten zien dat Lucas de belangrijkste vernieuwer was binnen de renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Behalve schilderijen en grafiek van Lucas van Leyden zijn er werken te zien van internationaal bekende tijdgenoten als de Duitse schilder|graficus Albrecht Dürer, de landschapsschilder Joachim Patinir uit de Zuidelijke Nederlanden, de Italiaanse graficus Marcantonio Raimondo en de Leidse schilders Aertgen van Leyden en Cornelis Engebrechtsz.
De tentoonstelling wordt begeleid door een uitgebreide catalogus, uitgave Ludion, 320 pagina'. Een aantrekkelijk nevenprogramma wordt gepresenteerd in samenwerking met diverse Leidse partners, zie voor actuele informatie www.lakenhal.nl

Lucas van Leyden en de Renaissance
20 maart t/m 26 juni in De Lakenhal

't Laatste Oordeel van Leiden
27 maart t/m 1 mei in Scheltema Leiden
't Laatste Oordeel van Leiden is een show in Scheltema met werken van twaalf hedendaagse Leidse kunstenaars die dit religieuze thema naar de actualiteit vertalen. Zij lieten zich hierbij inspireren door het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden uit 1526-1527. Dit drieluik uit de collectie van De Lakenhal is onderdeel van de grote tentoonstelling in het museum.


Lakenhal op zoek naar herinneringen aan 3 oktober

Voor de tentoonstelling Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd & Volksfeest, gepland dit najaar, is het museum op zoek naar objecten en verhalen over de viering van 3 oktober. Dus heeft u uw dierbaarste herinnering zorgvuldig bewaard? Zondag 6 februari, bent u tussen 12.00 en 16.00 uur van harte welkom om uw favoriete voorwerp of verhaal over 3 oktober met het museum te delen. De mooiste objecten en verhalen maken kans opgenomen te worden in de tentoonstelling.
Wij zijn nieuwsgierig naar alles: foto's, films, tegels, rozen, trouwboekjes, of knuffelberen. Tijdens de middag nemen wij graag een foto van u en uw herinnering. Als dank voor uw deelname krijgt u de foto cadeau en wordt u uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd & Volksfeest in 2011. Op 6 februari is de toegang tot het museum voor deelnemers uiteraard gratis


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.