11-03-2011

Lucas van Leyden Mecenaat start wervingscampagne voor Leidse Lakenhal

Elco Brinkman nieuwe voorzitter Lucas van Leyden Mecenaat

De Lakenhal is de parel van Leiden. Het klassieke, stijlvolle museum uit 1874 maakt een intensief vernieuwingsproces door naar een eigentijds, avontuurlijk museum van de 21e eeuw. Eind 2009 stelde de gemeente Leiden een bedrag van 15,3 miljoen euro beschikbaar voor deze historische inhaalslag. Op het programma staan de restauratie van het rijksmonument 'De Laecken-Halle' uit 1642 en de uitbreiding met een nieuwe vleugel in de huidige museumtuin. Om deze ambities kracht bij te zetten gaat op 19 maart 2011 het vernieuwde Lucas van Leyden Mecenaat van start, onder leiding van de nieuwe voorzitter Elco Brinkman.

Het Lucas van Leyden Mecenaat kwam in 2001 voort uit de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal en is een onafhankelijke stichting. Het mecenaat wil duurzame relaties ontwikkelen tussen De Lakenhal en filantropische burgers die een band voelen met de Leidse geschiedenis en kunst en met De Lakenhal in het bijzonder.

Het vernieuwde Lucas van Leyden Mecenaat kent drie geefkringen met elk hun eigen privileges: Drapeniers, Staalmeesters en Gouverneurs. Uniek is dat leden een persoonlijke 'sleutel' tot De Lakenhal ontvangen die eens per vijf jaar te verzilveren is. Vanzelfsprekend biedt De Lakenhal gelegenheid elkaar te ontmoeten tijdens speciale ontvangsten, waaronder het jaarlijkse Mecenaatsdiner op een bijzondere, museale locatie. Het exclusieve mecenaatsprogramma is verankerd in de geschiedenis, programmering en collectie van De Lakenhal.

In de periode tot 2015 richt het Lucas van Leyden Mecenaat zich exclusief op het werven van aanvullende fondsen voor de restauratie en nieuwbouw van De Lakenhal. Daarna zullen de opbrengsten van het mecenaat ten goede komen aan (her)inrichting, programmering en bijzondere projecten van het museum.

Lancering Mecenaat
Van 20 maart t/m 26 juni 2011 is in De Lakenhal de grootschalige tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance te zien. Tijdens de opening van deze bijzondere tentoonstelling door HM de Koningin op zaterdag 19 maart, vindt de lancering van het Lucas van Leyden Mecenaat plaats. Bij die gelegenheid wordt ook bekend gemaakt hoeveel leden zich inmiddels al hebben aangesloten.

Bestuur
Het bestuur van het Lucas van Leyden Mecenaat bestaat uit: mr. drs. Elco Brinkman (voorzitter), mr. Haro Schultz van Haegen (penningmeester), drs. Sylvia den Engelsen (secretaris), prof. dr. Michiel Scheltema, prof. dr. Ton van Raan en dhr. Jeroen Maters.

Particuliere betrokkenheid
Museum De Lakenhal kent een lange traditie van particuliere betrokkenheid. De oprichting en opening van het museum vond in 1874 plaats op initiatief van Leidse burgers. Al in 1890 kon het museum worden uitgebreid met een fraaie schilderijenzaal, dankzij een gift van de heer Hartevelt. In 1921 werd de omvangrijke Papevleugel aan het museum toegevoegd, dankzij financiering door de gebroeders Pape. Met het Lucas van Leyden Mecenaat wil De Lakenhal deze traditie nieuw leven in blazen.

Naamgeving Mecenaat
Het mecenaat is genoemd naar de 16e-eeuwse Leidse schilder en graficus Lucas van Leyden (ca. 1494-1533). Lucas bracht als eerste de kunst van de Italiaanse renaissance naar de Noordelijke Nederlanden. Door zijn talent, brede belangstelling en goede internationale contacten (zo was hij goed bevriend met Albrecht Dürer) werd hij bij leven en welzijn erkend als een van de grootste kunstenaars van zijn tijd.