Home

Beeldbank

Kronieken van de Lammermarkt

grootouders Verhoeven

De foto is uit 1915 of eerder. Het origineel is als postkaart verstuurd door mijn moeder (Pietje Verhoeven) en heeft als poststempel 17 juni 1915. In het pand was een melkwinkel met aan de voorzijde een ruimte waar koffie enz. werd geschonken en boeren bij de wekelijkse beestenmarkt konden afrekenen. Op de foto staan mijn grootouders Verhoeven en een oom van mij.
Ingezonden door: Kees Verhage

De voormalige melkwinkel
De voormalige melkwinkel foto uit 1915 of eerder

Deze foto van de schapen- en koeienmarkt tijdens de Jubel-VEBO is gemaakt op 2 september 1955. De foto komt uit de collectie van de Historische Vereniging Oud Leiden, te vinden op de website van Archief Leiden en Omstreken.
Met dank aan: Dhr. Stol

Lammermarkt in bedrijf (1955)
Lammermarkt in bedrijf (1955) Fotoarchief Historische Vereniging Oud Leiden

Ad Sanctos

Mijn vader heeft jarenlang begrafenis onderneming Ad Sanctos op de lammermarkt gehad. Veel verhalen heb ik er niet over, maar ik heb wel veel foto's van de lammermarkt die mijn vader maakte. Ingezonden door: Mevr. Helma van de Geijn

Lammermarkt
Lammermarkt foto's ca. 1989

trouwauto met politiebegeleidin

Ik ben een man van 82 jaar. Ik heb van 1954 tot ong. 1962 gewoond op de Lammermarkt nummer 19a. Ik woonde in bij mijn schoonouders, de familie Mooten.
Mijn schoonvader had een tabakswinkel en die had aan de boeren die tweemaal per week naar de veemarkt kwamen een goede boterham.
Ik ben ook toen ik daar woonde getrouwd, geen rekening gehouden toen dit gebeurde dat er op die dag markt was, met als gevolg dat de trouwauto een politiebegeleiding kreeg!
Het was een hectische tijd, daar te wonen, want in de nacht voorafgaande aan een marktdag was het al vroeg in de nacht veel lawaai want de hekken moesten neergezet worden en de boeren kwamen ook vroeg. Maar wel gezellig en levendig. Naast ons woonden de broers Schouten en iets verder café Siem Kossen. En dan was er natuurlijk ook Willem Ravensberger (alias De Krent), die tegen een vergoeding voor velen boodschapjes deed. Al met al een leuke buurt.

Ingezonden door: Dhr. J. Zwart

Onderstaande foto's werden ook ingezonden door dhr. J. Zwart. Opvallend zijn de paaltjes die geslagen werden in de grond van de Lammermarkt en waartussen op marktdagen de hekken voor de dieren geplaatst werden.

De Lammermarkt in de jaren '50
De Lammermarkt in de jaren '50

Lammermarkt / Beestenmarkt Leiden in 1930

Met dank aan: Erfgoed Leiden en Omstreken

Lammermarkt / Beestenmarkt Leiden in 1940

Met dank aan: Erfgoed Leiden en Omstreken

Voor de Tweede Wereldoorlog werden oefeningen gehouden hoe te handelen in geval van vijandelijke gifgas aanvallen op Leiden. Deze luchtbeveiligingsactiviteiten vonden onder andere plaats op de Lammermarkt, naast Molen de Valk.

Een drama op de Lammermarkt 27

Het is februari 1912. Oude gegevens van het KNMI laten zien dat de temperatuur de eerste dagen van die maand daalt tot onder de 10 graden. Maar dan treedt plots de dooi in en de temperatuur loopt na 5 februari op tot 7 graden boven nul. Er ligt nog ijs op de grachten en vaarten en twee jongetjes van negen jaar wagen zich op 8 februari in de namiddag op het ijs op de singel achter de molen. Het zijn Jopie Verhoeven en zijn vriendje Segaar (zijn voornaam heb ik niet kunnen achterhalen). De jongens zakken door het ijs. Mensen schieten te hulp. Een van de twee leeft nog, de ander blijkt al te zijn overleden. In paniek roept iemand dat het jongetje Jopie Verhoeven is van de melkboer op de Lammermarkt. Men rent met het nog levende jongetje naar de Lammermarkt 27. Dan volgt het drama. In de verwarring zijn de jongetjes verwisseld en even later brengt men het overleden jongetje. In de smalle gang op de trap naar boven (men woonde boven de melkwinkel) passeren het dode en levende kind elkaar. De moeder (mijn opoe) weet zich geen raad. In het diepe verdriet laat zij in de rouwadvertentie van de Leidsche Courant schrijven: ‘Verzoeke van rouwbeklag verschoond te blijven’. Het verhaal binnen de familie wil dat opoe daarna nooit meer de oude was.
Ingezonden door: Kees Verhage (kleinzoon van opoe Verhoeven-Singeling)

De trap waarop de kinderen elkaar passeren.
De trap waarop de kinderen elkaar passeren.