Kronieken van de Lammermarkt
Herinneringenbank
Wat krijgt het museum zoal toegestuurd?
landbouwtentoonstelling
Fragment: Eén uitstapje met hem staat mij nog in het bijzonder levendig voor de geest, namelijk dat ter gelegenheid van een grote landbouwtentoonstelling op de Lammermarkt. Deze tentoonstelling werd, als ik me goed herinner, ééns in de vijf jaar gehouden op verschillende locaties in Nederland - de naam ervan wil mij niet te binnen schieten; nu was dus Leiden aan de beurt, en ik mocht met opa mee aan het handje om alle modernste landbouwwerktuigen te bewonderen.
Ingezonden door: André Spruijt
Herinneringen
Fragment: Achter ons huis was de Lakenhal. We werden door mevrouw Siere gewaarschuwd onze gordijnen van de slaapkamer achter te sluiten want de waker van de Lakenhal zou 's nachts gluren. Nog nooit van gehoord toen en of het waar was weet ik ook niet maar we sloten de gordijnen maar.
Ingezonden door: Joan Luijt-Verheij
Daar gebeurde het!
Texelaars op de boot
Mijn moeder Thea Koks-Keesom (1915-2010) vertelde wel eens dat haar oom Hendrik Keesom geregeld met een boot vol schapen en lammeren (de bekende Texelaars) helemaal van Texel naar Leiden voer. Op de Lammermarkt werden de dieren verhandeld. Die oom logeerde dan bij zijn broer Willem Keesom, hoogleraar natuurkunde te Leiden.
In haar kindertijd is zij enkele malen met de lege boot mee teruggevaren naar Texel om bij haar opa en oma in Den Burg te logeren. In haar studententijd (eind jaren dertig) ging zij in de zomer een keer mee met haar hele meisjesdispuut voor een logeerpartij. Uiteraard werd de boot eerst schoongespoten. Ik denk dat zij via de Kagerplassen of Leidse Trekvaart, Haarlem, Amsterdam, door het Noord-Hollands kanaal gingen en bij Den Helder overstaken naar Texel.
In de familie gaat het verhaal rond dat in de oorlog tussen de schapen illegaal mensen werden vervoerd.
Ingezonden door: mevr. A.S.J. Koks
Melk stelen
schreeuwende biggen
Mijn ouders, zus en ik (mijn broers waren nog niet geboren) woonden bij de vader van mijn vader in. We woonden boven de werkplaats van mijn opa Langegracht 103. Hij was drijfriemenmaker. Het pand is gesloopt.
Iedere week gingen mijn zus en ik met opa naar de beestenmarkt aan het einde van de Langegracht. Eind vijftiger jaren van de vorige eeuw.
Ik herinner me de schreeuwende biggen als ze werden opgepakt. Het handjeklap van de boeren als er een koe, schaap of een ander dier werd verkocht of gekocht. De kralen waar de dieren in stonden. Misschien is toen wel mijn interesse voor vee ontstaan. Ik weet wel dat ik het toen jammer vond dat de markt naar de Groenoordhallen werd verplaatst. Toen de Langegracht werd gedempt zijn we naar Leiderdorp verhuisd. Mijn opa is toen overleden.
Ingezonden door: mevr. S. Bavelaar
'zuddes'
Uw foto van de markt uit 1955 in het Leids Nieuwsblad van 17 juni herinnert me aan mijn "Ome Jan Kuijf" die jarenlang betrokken was bij de markt via met name het verkopen van stro voor de hokken en die zijn opslag had in een oud pand in de St. Aagtenstraat. Ik ben als kind wel eens met hem meegegaan. Later was hij ook bij de markt betrokken in de Groenoordhallen. Op andere dagen was hij betrokken bij de vuilophaaldienst, waar hij de ladingen in de schuiten verdeelde die naar Nieuwkoop voeren om de "zuddes" op te hogen en later was hij bulldozer-berijder toen het vuil naar een zandafgraving ging bij Noordwijk. Hij woonde met zijn vrouw aan de Rijn en Schiekade in Leiden.
Ingezonden door: Dhr. Vroonhof
een oververhitte man
Fragment: De Lammermarkt had klinkers in de vorm van rechthoeken, waar vroeger de schapen tussen de kettingen stonden, en het café op de hoek van de Beestenmarkt was nog een echt café uit de tijd van de schapenhandelaren. Op de andere hoek was een café, later een copyshop. Er was ook een postkantoor in een soort noodgebouw naast de sexshop en daar ben ik nog eens in een handgemeen geraakt met een oververhitte man, die ik toen door het raam van dat postkantoor heb geduwd... Ingezonden door: Mevr. J. Cliné
lees het hele verhaalmelk brengen
Vroeger moest ik als jong meisje melk brengen bij de familie Van Rijn, die woonde in de molen. Een man en zijn twee zusters, dat was altijd spannend! Ik heet Leny Beunk Verhoeven van de melkzaak, eerder genoemd met de foto van mijn grootouders. Voordat ik naar school ging moest ik ook op andere adressen bezorgen.
Verder heb ik nog een verhaal: ik had een vriendinnetje Mieke Alink. Haar vader was conciërge van de Lakenhal en onze melkzaak stond op de lammermarkt 27, dus wanneer ik naar haar toe wilde, ging ik via de moerbeiboom die in de tuin van de Lakenhal stond naar beneden en dan mochten wij 's avonds nog even in de Lakenhal. Trouwens, de moerbeien konden wij ook plukken en ze waren heerlijk. De moeder van Mieke maakte ze altijd in. Onze schilderijen hebben ook een tijd in het museum gehangen. Het was een aardige directeur, helaas weet ik zijn naam niet meer.
Ingezonden door: mevr. L. Beunk-Verhoeven
de krent
Willem Ravensbergen alias "de Krent" was zo'n beetje onze eerste dakloze zwerver na de Tweede Wereldoorlog. Hij sliep iedere donderdag op vrijdag op de veemarkt om daar iets te verdienen.
Het verhaal ging dat hij in de oorlog heel veel geld verdiend had aan de (zwarte) handel en toen erg rijk was.
Hij trouwde in de Lakenhal. En kwam daar aan met zijn vrouw in een koets getrokken door witte paarden. Helaas was zijn geld na de oorlog niks meer waard want hij kon zijn vermogen niet verantwoorden. Hij heeft toen zijn geld verbrand achter molen de Valk. En met zijn geld was ook de liefde verdwenen: zijn vrouw zag hem niet meer zitten.
Zo had hij geen huis en geld meer. Hij scharrelde jaren rond en kreeg van de ene Leidenaar een borrel en van de andere wat te eten. ‘s Nachts sliep hij op straat, de laatste jaren in de Fokkestraat (zijstraatje van de Lammermarkt). Een paar studenten trokken zich zijn lot aan en kochten een oude Volkswagen-bus die ze in de Fokkestraat neerzetten. Daar sliep hij in. Aan het eind van zijn leven werd hij ondergebracht in het Elisabeth Gasthuishof aan de Ceciliastraat. Daar werd hij gewassen zijn haar geknipt en in de kleren gezet. Meestal was hij daar maar een paar dagen en ging dan weer de straat op. Of hij daar of op straat gestorven is weet ik niet want toen woonde ik daar niet meer. Hij was vooral rond het gebied van de Lammermarkt een bekend figuur, daar kende iedereen "de Krent".
Ingezonden door: Hendrien Rietkerk-Jansen
grootouders Verhoeven
De foto is uit 1915 of eerder. Het origineel is als postkaart verstuurd door mijn moeder (Pietje Verhoeven) en heeft als poststempel 17 juni 1915. In het pand was een melkwinkel met aan de voorzijde een ruimte waar koffie enz. werd geschonken en boeren bij de wekelijkse beestenmarkt konden afrekenen. Op de foto staan mijn grootouders Verhoeven en een oom van mij.
Ingezonden door: Kees Verhage
Jubel-VEBO
Deze foto van de schapen- en koeienmarkt tijdens de Jubel-VEBO is gemaakt op 2 september 1955. De foto komt uit de collectie van de Historische Vereniging Oud Leiden, te vinden op de website van Archief Leiden en Omstreken.
Met dank aan: Dhr. Stol
Ad Sanctos
Mijn vader heeft jarenlang begrafenisonderneming Ad Sanctos op de Lammermarkt gehad. Veel verhalen heb ik er niet over, maar ik heb wel veel foto's van de Lammermarkt die mijn vader maakte. Ingezonden door: Mevr. Helma van de Geijn
trouwauto met politiebegeleiding
Ik ben een man van 82 jaar. Ik heb van 1954 tot ong. 1962 gewoond op de Lammermarkt nummer 19a. Ik woonde in bij mijn schoonouders, de familie Mooten.
Mijn schoonvader had een tabakswinkel en die had aan de boeren die tweemaal per week naar de veemarkt kwamen een goede boterham.
Ik ben ook toen ik daar woonde getrouwd, geen rekening gehouden toen dit gebeurde dat er op die dag markt was, met als gevolg dat de trouwauto een politiebegeleiding kreeg!
Het was een hectische tijd, daar te wonen, want in de nacht voorafgaande aan een marktdag was het al vroeg in de nacht veel lawaai want de hekken moesten neergezet worden en de boeren kwamen ook vroeg. Maar wel gezellig en levendig. Naast ons woonden de broers Schouten en iets verder café Siem Kossen. En dan was er natuurlijk ook Willem Ravensberger (alias De Krent), die tegen een vergoeding voor velen boodschapjes deed. Al met al een leuke buurt.
Ingezonden door: Dhr. J. Zwart
Een drama op de Lammermarkt 27
Het is februari 1912. Oude gegevens van het KNMI laten zien dat de temperatuur de eerste dagen van die maand daalt tot onder de 0 graden. Maar dan treedt plots de dooi in en de temperatuur loopt na 5 februari op tot 7 graden boven nul. Er ligt nog ijs op de grachten en vaarten en twee jongetjes van negen jaar wagen zich op 8 februari in de namiddag op het ijs op de singel achter de molen. Het zijn Jopie Verhoeven en zijn vriendje Segaar (zijn voornaam heb ik niet kunnen achterhalen). De jongens zakken door het ijs. Mensen schieten te hulp. Een van de twee leeft nog, de ander blijkt al te zijn overleden. In paniek roept iemand dat het jongetje Jopie Verhoeven is van de melkboer op de Lammermarkt. Men rent met het nog levende jongetje naar de Lammermarkt 27. Dan volgt het drama. In de verwarring zijn de jongetjes verwisseld en even later brengt men het overleden jongetje. In de smalle gang op de trap naar boven (men woonde boven de melkwinkel) passeren het dode en levende kind elkaar. De moeder (mijn opoe) weet zich geen raad. In het diepe verdriet laat zij in de rouwadvertentie van de Leidsche Courant schrijven: ‘Verzoeke van rouwbeklag verschoond te blijven’. Het verhaal binnen de familie wil dat opoe daarna nooit meer de oude was.
Ingezonden door: Kees Verhage (kleinzoon van opoe Verhoeven-Singeling)
Lammermarkt / Beestenmarkt Leiden in 1930
Met dank aan: Erfgoed Leiden en Omstreken
Lammermarkt / Beestenmarkt Leiden in 1940
Met dank aan: Erfgoed Leiden en Omstreken
Voor de Tweede Wereldoorlog werden oefeningen gehouden hoe te handelen in geval van vijandelijke gifgas aanvallen op Leiden. Deze luchtbeveiligingsactiviteiten vonden onder andere plaats op de Lammermarkt, naast Molen de Valk.
Lammermarkt / Beestenmarkt in 1933
Met dank aan: Erfgoed Leiden en Omstreken
Stadsreinigingsdienst reinigt de Lammermarkt na afloop van de veemarkt, 1939.
Lammermarkt / Beestenmarkt in 1964
Met dank aan: Erfgoed Leiden en Omstreken
J.H.Rubingh filmde de veemarkt op de Lammermarkt in 1964.