Van leids adres tot textielconvenant
zondag 16 november
UNICEF Nederland, Universiteit Leiden, gemeente Leiden en Museum De Lakenhal organiseren gezamenlijk als aftrap van de Kinderrechtenweek op zondag 16 november a.s. een symposium:
Van Leids Adres tot Textielconvenant.
De kinderrechtenweek (17-21 nov) wordt georganiseerd tere ere van het 25-jarig bestaan van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Er is in die kwart eeuw heel veel bereikt, maar om alle kinderen hun recht te kunnen laten uitoefenen is er nog meer inspanning nodig.
programma symposium
12:00 Inloop en mogelijkheid tot bezoeken van de tentoonstelling ‘Zeven eeuwen Leids laken’.
13:00 Start symposium; openingswoord door Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal
13:10 Welkomstwoord door burgemeester Henri Lenferink
13:20 Cultureel intermezzo: muziektheatergezelschap de Veenfabriek
13:30 Cor Smit (historicus) over kinderarbeid in de Leidse textielindustrie.
14:00 Joost Kooijmans (UNICEF New York) over kinderarbeid wereldwijd
14:30 Pauze met koffie/ thee
15:00 Jeroen van Dijken (secretaris van Grootwinkelbedrijven in Textiel – VGT) namens InRetail, Modint en VGT over de actuele ontwikkelingen rondom het textielconvenant.
15:30 Vragen en discussie over de rol van overheid en bedrijven in het vraagstuk van kinderarbeid binnen de wereldwijde textielsector.
17:00 Borrel op het voorplein van Museum De Lakenhal
18:00 Einde programma
algemene informatie
Datum: zondag 16 november
Deelname is gratis
Reserveren is verplicht, via pr@lakenhal.nl (o.v.v. naam, adresgegevens en telefoonnummer)
Leids Adres
Op 17 maart 2013 was het precies 150 jaar geleden dat het 'Leids Adres' naar de koning gestuurd werd. Fabriekseigenaren in Leiden besloten zich in 1863 te verenigen tegen kinderarbeid. Het Leids Adres stond aan de basis van het Kinderwetje van Van Houten (1874). In Museum De Lakenhal werd deze eerste uiting van maatschappelijk verantwoord ondernemen aangegrepen om in de vorm van een symposium het belang daarvan anno nu te onderstrepen.
het verdrag
Op 20 november 1989 werd in New York het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) aangenomen door de Verenigde Naties. Het Verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen, vanaf hun geboorte tot aan hun achttiende verjaardag: school, wonen, gezondheid, geloof, ouders en vrienden bijvoorbeeld, maar ook kindermishandeling, kinderarbeid, oorlog en vluchtelingen. Nog nooit is een mensenrechtenverdrag zo populair geweest; 194 landen hebben het geratificeerd. Het is daarmee het meest geratificeerde mensenrechtenverdrag ter wereld geworden.
Textielconvenant
Na wereldschokkende gebeurtenissen als de grootschalige ramp in de textielfabriek in Bangladesh staan kinderrechten opnieuw hoog op de politieke agenda. Textielproducenten in Nederland en daarbuiten werken toe naar een 'textielconvenant', een opvallende parallel met het Leids Adres uit 1863.
Foto: UNICEF/INDA2013-2014/Prashanth Vishwanathan