Home

10 november 2017

Publicatie over Vrouwen in De Stijl gepresenteerd

Karole Vail, directeur Peggy Guggenheim Collection mocht vandaag samen met Wies van Moorsel, biografe en nicht van Nelly van Doesburg het eerste exemplaar van het boek 'Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl' in ontvangst nemen in het Rijksmuseum. Het boek, geschreven door conservator Doris Wintgens (Museum De Lakenhal), is een ode aan de twee vriendinnen en beschrijft hun inspanningen om De Stijl een wereldbekende kunststroming te maken.

Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: voorvechters van De Stijl

De onafhankelijke en eigenwijze Peggy Guggenheim (1898-1979) en Nelly van Doesburg (1899-1975) kozen voor een leven in, met en vóór de moderne kunst. Ze ontmoetten elkaar in 1938 in de avant-gardegalerie van Guggenheim in Londen. Van Doesburg was naar Londen gereisd met de missie om het gedachtegoed en het werk van haar overleden man Theo te promoten. Theo van Doesburg was als hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift vanaf de oprichting in 1917 tot zijn dood in 1931 de spil van De Stijl geweest.

De twee vrouwen waren aan elkaar gewaagd en werden al snel vriendinnen. Van Doesburg werd Guggenheims belangrijkste adviseur op het gebied van de abstracte kunst. Na de oorlog hielp Guggenheim Van Doesburg met het bekendmaken van het werk van Theo van Doesburg en andere Stijl-kunstenaars in de Verenigde Staten, door een reeks tentoonstellingen te organiseren en werken te verkopen. De uiteindelijke kroon op het werk van Van Doesburg en Guggenheim was een tentoonstelling over De Stijl in het Museum of Modern Art in New York in 1952.

Publicatie

In het boek Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl beschrijft Doris Wintgens, conservator Moderne kunst, Museum De Lakenhal de essentiële bijdrage die de vriendinnen leverden aan de erkenning en waardering van De Stijl als een van de belangrijkste kunststromingen die Nederland ooit heeft voortgebracht. Het is de eerste keer dat aandacht gevestigd wordt op de rol van Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg in de verbreiding van De Stijl.

Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl wordt uitgegeven door NAi010 Publishers in samenwerking met het Rijksmuseum en Museum De Lakenhal.

Presentatie Het debuut van De Stijl in het Rijksmuseum

Vanaf vandaag is op de afdeling 20ste eeuw van het Rijksmuseum ook een presentatie rond het eerste nummer van het tijdschrift De Stijl te zien. Centraal staat het ‘Schilderij 1917’ van Bart van der Leck dat als eerste kunstwerk in De Stijl werd afgebeeld. Te zien zijn onder meer correspondentie tussen Bart van der Leck en Theo van Doesbrug en zelden getoonde voorstudies. De documenten, foto’s en kunstwerken tonen welke afwegingen Van Doesburg maakte maar ook de grote aandacht die is besteed aan het allereerste nummer dat in november 1917 bij de abonnees in de brievenbus viel. Ook het recent door Museum De Lakenhal verworven werk Contra-compositie VII van Theo van Doesburg is in deze presentatie te zien.

Details

Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl Doris Wintgens design: Irma Boom uitgever: nai010 Nederlands paperback 21 x 27 cm | 192 pag. | geïllustreerd (185 kleur) ISBN 978-94-6208-376-9

De publicatie wordt mede mogelijk gemaakt door Pon, sponsor van de collectie 20ste-eeuw van het Rijksmuseum.