PERSBERICHT


OBSCURE, Rembrandt en Hans de Bruijn

20-06-2010

OBSCURE, Rembrandt en Hans de Bruijn


2 juli – 19 september 2010


Onder de titel Werk ik Uitvoering onderzoekt Museum De Lakenhal in 2010 op grootschalige wijze haar eigen collectie. In het kader van dit project vraagt het museum hedendaagse kunstenaars om met de objecten, het gebouw of de geschiedenis een presentatie te maken. Schilder Hans de Bruijn (1959) kreeg in de zomermaanden de ‘Rembrandt-zaal’ ter beschikking voor zijn nieuwe serie monumentale schilderijen waarin één thema centraal staat: de ruïne van het geboortehuis van Rembrandt in Leiden.

Het 17de-eeuwse geboortehuis van Rembrandt aan de Weddesteeg is verloren gegaan. En de reconstructie in de 19de eeuw – toen de grote aandacht voor de vaderlandse geschiedenis opkwam – is begin 20ste eeuw gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van de Nederlandse Rotogravure Maatschappij. In 1977 maakte het gebouw van de NRM plaats voor sociale woningbouw en alleen een nieuwe gedenksteen herinnert nu nog aan de geboorteplek van Rembrandt.


De Bruijn is schilder ‘pur sang’. Door het thema ruïne in zijn werk centraal te stellen wil hij een nieuwe en wezenlijke stap zetten in de traditie van de Romantiek. De serie schilderijen is daarnaast ook ontstaan vanuit zijn verbazing over de afbraak van culturele plekken in het algemeen en de verdwijning van Rembrandts geboortehuis in Leiden in het bijzonder.


In zijn presentatie in De Lakenhal voegt De Bruijn zijn schilderijen samen met het originele werk van Rembrandt en zijn tijdgenoten. In het midden van de zaal creëerde hij een atelierachtige opstelling met schetsen, documentatie over de sloop van het geboortehuis en met aan Rembrandt gerelateerde objecten uit het museumdepot.


Met de titel Obscure verwijst hij niet alleen naar het clair-obscur in het werk van Rembrandt, maar ook naar het in zijn ogen duistere menselijk handelen waardoor begin 20ste eeuw een plek van culturele waarde in Leiden voorgoed verdween.


De presentatie Obscure gaat op 2 juli tijdens de Leidse Museumnacht van start en is t/m het Kunstrouteweekend op 18 en 19 september te zien.


De presentatie speelt ook een rol in de Nacht van Rembrandt van 14 op 15 juli. In deze inmiddels traditionele nacht viert Leiden Rembrandts verjaardag. In de aanloop naar de feestelijke kranslegging bij het borstbeeld van Rembrandt aan de Witte Singel om middernacht kan de bezoeker genieten van De Nacht van Rembrandt, een theatrale wandeling door de binnenstad, waarin op verrassende wijze de band tussen Rembrandt en Leiden gestalte wordt gegeven.
De Lakenhal vormt het startpunt voor deze nacht. Voor meer informatie zie: www.ctvzuidholland.nl/nachtvanrembrandt
 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.