PERSBERICHT


Museum De Lakenhal zoekt herinneringen aan ‘3 oktober’

18-08-2010

Museum De Lakenhal is op zoek naar persoonlijke herinneringen aan de 3-oktoberfeesten in Leiden. In het najaar van 2011 staat de grote tentoonstelling Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd & Volksfeest gepland, over de viering van Leidens Ontzet sinds 1574. Dus heeft u uw dierbaarste herinnering zorgvuldig bewaard? Zondag 12 september, bent u tussen 12.00 en 16.00 uur van harte welkom om uw favoriete herinnering aan 3 oktober met het museum te delen. De mooiste objecten en verhalen maken kans opgenomen te worden in de tentoonstelling. Tijdens de middag nemen wij graag een foto van u en uw herinnering. Als dank voor uw deelname krijgt u de foto cadeau en wordt u uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling Leidens Ontzet: Vrijheidsstrijd & Volksfeest in 2011.

Een eerdere inzamelactie, op 25 april dit jaar, bleek een groot succes. De Lakenhal kreeg prachtige verhalen te horen en ontdekte ook twee unieke schatten: een koekplank uit de 19e eeuw en een eeuwenoud delftsblauw tegeltje over het beleg en ontzet van Leiden. Maar het museum beschikt over weinig recente herinneringen, want tot nu toe zijn vooral 3-oktoberherinneringen uit de 19e en de vroege 20ste eeuw verzameld. Dat zijn natuurlijk hele mooie objecten, maar die zeggen niets over hoe het feest de afgelopen 60 jaar is gevierd. Daarom is De Lakenhal een inzamelactie gestart.
Wegens succes wordt de inzamelmiddag herhaald op zondag 12 september. Wij zijn nieuwsgierig naar alles: foto’s, films, tegels, rozen, trouwboekjes, knuffelberen en misschien zelfs een flesje bier. Nu we na de eerste succesvolle middag weten wat voor een fantastische verhalen en objecten er nog verscholen liggen, willen we iedereen nog een gelegenheid geven langs te komen bij Museum De Lakenhal. Voor de deelnemers is de toegang uiteraard gratis.


 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.