PERSBERICHT


't Laatste Oordeel van Leiden. Twaalf actuele interpretaties

08-03-2011

Op zaterdag 26 maart 2011 opent in Scheltema een unieke show van maar liefst twaalf vooraanstaande Leidse kunstenaars. Onder de titel ’t Laatste Oordeel van Leiden tonen zij eigentijdse interpretaties van het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden.

Kunstenaars en Leidenaren Allart Lakke en Casper Faassen zijn initiatiefnemers van dit project. Zij raakten geïnspireerd door de samenwerking van Museum De Lakenhal met het Rijksmuseum voor de tentoonstelling ‘Lucas van Leyden en de Renaissance’, die van 20 maart t/m 26 juni in De Lakenhal te zien is. Zij vroegen tien andere Leidse kunstenaars om, net als zij, een interpretatie te geven van het wereldberoemde drieluik. Zo ontstond een uniek project, dat diverse disciplines toont. Vandaar dat zij zelf ook niet zozeer over een tentoonstelling spreken, maar over een show.”Wat rest er van het geloof in het laatste oordeel in onze hedendaagse wereld?” is de centrale vraag waarmee de kunstenaars met de ogen van nu kijken naar Lucas van Leydens werk.

Maurice Braspenning, Hans de Bruijn, Gijs Donker, Hanneke Francken,  Marjolein van Haasteren, Onno S. /Allart L., Maayke Schuitema, Thomas Raat, Johan Scherft, Guido Winkler, Izaak Zwartjes  en Casper Faassen presenteren  vanaf 27 maart in Scheltema hun interpretaties.

De opening op 26 maart, met onder meer dichter Ilja Leonard Pfeijffer, is publiek toegankelijk en begint om 20.00 uur. De begeleidende exclusieve publicatie, met bijdragen van Onno Blom en Meta Knol, is in een beperkte oplage van 500 stuks verkrijgbaar in Scheltema. Meer informatie is ook te vinden op: www.scheltema.nu, www.lovl.nl en www.lakenhal.nl

De show ’t Laatste Oordeel van Leiden is van 27 maart t/m 1 mei 2011 te zien van donderdag t/m zondag van 12 tot 17 uur in Scheltema. Entree is gratis.

 

 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.