PERSBERICHT


Lucas van Leyden: meest gewaardeerde expositie ooit, in De Lakenhal

29-06-2011

In Museum De Lakenhal sloot afgelopen zondag de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance haar deuren. Met bijna 46.000 bezoekers is deze expositie een van de meest succesvolle in de geschiedenis van het museum. Alleen de tentoonstelling Rembrandt’s Moeder, die het Rembrandtjaar 2006 opende, trok ca. 2.000 bezoekers meer naar De Lakenhal.

 

Lovende reacties 
Het museum is verheugd met dit mooie resultaat, maar nog meer met de vele lovende reacties die bezoekers in het gastenboek achterlieten: ‘een must voor elke kunstliefhebber’ en ‘een streling voor de zinnen en de ziel’. De recensies die in verschillende nationale en internationale media verschenen waren unaniem lovend. De tentoonstelling kreeg maar liefst 5 sterren van de Volkskrant voor deze ‘schitterende expositie’. ‘Groots gebracht’, schreef de NRC, en in de Groene stond: ‘hier gaat werkelijk alles goed’. Ook de begeleidende catalogus Lucas van Leyden en de Renaissance was een succes, er werden ruim 3.200 exemplaren van verkocht.

De Lakenhal in de zomer
In de maand juli worden de zalen in het museum opnieuw ingericht met de vertrouwde topstukken uit de vaste collectie. Schilderijen van Rembrandt, Jan Steen, Jan van Goyen, Theo van Doesburg en vele anderen zijn dan opnieuw in volle glorie te bewonderen. En het drieluik het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden blijft natuurlijk het hoogtepunt van het museum. Wegens de herinrichting is De Lakenhal tot 6 augustus gratis toegankelijk.

Fer Hakkaart en Frans de Wit
Van 6 augustus t/m 6 november 2011 presenteert Museum De Lakenhal een bescheiden overzicht van het werk van de Leidse kunstenaarsvrienden Fer Hakkaart (1941) en Frans de Wit (1942-2004). Hakkaart en De Wit manifesteerden zich midden jaren zestig als kunstenaars die een nieuwe richting insloegen. Daarmee drukten ze hun stempel op de vernieuwing van het artistieke klimaat in Leiden. Fer Hakkaart met schilderkunst, Frans de Wit met beelden. Vanaf het begin van hun carrière werden zij door De Lakenhal gevolgd, door middel van aankopen en tentoonstellingen. De expositie bevat circa dertig schilderijen van Hakkaart en ruim twintig beelden van De Wit, allen uit de collectie van het museum.
Bij de tentoonstelling verschijnt de speciale uitgave Frans de Wit, beeldhouwer, uitgegeven door Primavera Press Leiden en verkrijgbaar in de museumwinkel voor ca. € 15,-. Eerder dit jaar verscheen ook het boek Hakkaart, uitgave MKW Uitgevers Leiden, verkrijgbaar voor € 35,-.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie
Afdeling Publiekszaken, pr@lakenhal.nl

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.