PERSBERICHT


Expositie Fer Hakkaart en Frans de Wit in Museum De Lakenhal Leiden

29-06-2011

Museum De Lakenhal presenteert van 6 augustus t/m 6 november een bescheiden overzicht van het werk van de Leidse kunstenaarsvrienden Fer Hakkaart (1941) en Frans de Wit (1942-2004). Vanaf het begin van hun carrière werden zij door De Lakenhal gevolgd, door middel van aankopen en tentoonstellingen. De nieuwe expositie bevat circa dertig schilderijen en tekeningen van Hakkaart en ruim twintig beelden van De Wit, allen uit de collectie van het museum.

Hakkaart en De Wit manifesteerden zich midden jaren zestig als kunstenaars die een nieuwe richting insloegen. Daarmee drukten ze hun stempel op de vernieuwing van het artistieke klimaat in Leiden. Fer Hakkaart met schilderkunst, Frans de Wit met beelden.

Hakkaart schildert in een figuratieve beeldtaal scherpe observaties van de mens in het dagelijks leven. Soms gekleurd door fantasie en absurditeit, soms puur realistisch weergegeven. In de jaren negentig permitteert Hakkaart zich tijdens het schilderen meer vrijheden. Nog steeds is een figuratieve voorstelling het uitgangspunt, maar Hakkaart kent nu aan de zelfstandigheid van de beeldmiddelen alsook aan de kleur meer waarde toe. Bovendien lijkt de voorstelling uit het strakke kader van het platte vlak te willen exploderen.
Frans de Wit is vooral bekend geworden met zijn monumentale landschappelijke projecten zoals de Klimwand met schijf in grof puin in Spaarnwoude (1986-1992) en Vierkant eiland in de plas te Rotterdam, Prinsenland (1992-1996). In Leiden voerde hij zijn laatste opdracht uit met 5 Beelden op 1 Kromme bij Naturalis, waarbij hij eigenhandig 200.000 kilo scheepsstaal tot vijf beelden verwerkte.
Ook voor zijn kleine beelden gebruikte De Wit zwaar materiaal, zoals massief staal, dat hij met een snijbrander en een lasapparaat te lijf ging. Het proces van het maken van een beeld is een belangrijk aspect van zijn werk. In zijn uiteindelijke beelden combineert hij die kracht altijd met een zekere poëzie.

Bij de tentoonstelling verschijnt de speciale uitgave Frans de Wit, beeldhouwer, vormgeving Jan Kleingeld, uitgave Stichting Frans de Wit en verkrijgbaar in de museumwinkel voor € 15,-. Eerder dit jaar verscheen ook het boek Hakkaart, uitgave MKW Uitgevers Leiden, verkrijgbaar voor
€ 35,-.

In dezelfde periode, van 1 september t/m 9 oktober, is de tentoonstelling Hakkaart -Tekeningen en schilderijen 1964-heden te zien in Galerie LUMC te Leiden, zie www.lumc.nl/galerie. Galerie Petit te Amsterdam toont van 17 september t/m 10 oktober tekeningen van Fer Hakkaart.

 

 _______________________________________________
Noot voor de redactie:
Opening expositie: donderdag 1 september om 17.00 uur in Museum De Lakenhal, Leiden

 

 

 

 

 


 

 

Informatie
Afdeling PR, Mia van Iterson of Minke Schat, tel. 071 5165 360 of via pr@lakenhal.nl

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.