PERSBERICHT


Suske & Wiske - Het Lijdende Leiden

02-11-2011

In het kader van de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011 toont Museum De Lakenhal van 12 november ’11 tot en met 4 maart ’12 veertig originele potloodschetsen en inktplaten uit het nieuwste stripalbum van Suske en Wiske: Het Lijdende Leiden.

Het album
Standaard Uitgeverij heeft in samenwerking met de Leidse ‘3 October Vereeniging’ het heldhaftige verhaal over Leidens Ontzet omgetoverd tot een nieuw Suske en Wiske-stripverhaal. Tijdens dit avontuur belanden de striphelden op magische wijze midden in het belegerde Leiden van 1574. Het liefdesverhaal van de Spaanse legerleider Valdez en de Leidse Magdalena Moons vormt de rode draad door de hele strip.

De tentoonstelling
In Museum De Lakenhal zijn vanaf 12 november de originele schetsen en pentekeningen te zien, als onderdeel van de grote tentoonstelling over Leidens Ontzet. Voor de echte fans is het een unieke kans om door de stripwereld te dwalen en de totstandkoming van een Suske en Wiske-album met eigen ogen te aanschouwen. De tekeningen laten zien hoe de bekende verhalen over 3 oktober stapje voor stapje zijn omgetoverd in het spannende stripverhaal Het Lijdende Leiden.
Op zaterdag 12 november gaat de tentoonstelling feestelijk van start met allerlei activiteiten. Daarom is de toegang in dat weekend slechts € 2,50, de toeslag voor de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011.

Workshop striptekenen
Speciaal voor kinderen organiseert De Lakenhal in de kerstvakantie een workshop striptekenen. Met de originele tekeningen als voorbeeld gaan de kinderen zelf aan de slag. Toegang museum en deelname workshop is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Aanmelden is wel verplicht, want vol is vol, zie lakenhal.nl.

Publicaties
Het album Suske en Wiske - Het Lijdende Leiden is voor € 5,95 verkrijgbaar in de museumwinkel.
De publicatie Leidens Ontzet. Vrijheidsstrijd & Volksfeest, verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011, is verkrijgbaar voor € 19,50 in de museumwinkel. Auteur: Jori Zijlmans, conservator Museum De Lakenhal en samensteller van de tentoonstelling, uitgave Primavera Pers Leiden.

 

 

Informatie
PR afdeling, tel. 071 5165 360 of pr@lakenhal.nl

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.