PERSBERICHT


Lezing 'Willem Hendrik van der Nat' in Museum De Lakenhal

07-02-2012

Zondag 12 februari geeft Christiaan Vogelaar, conservator oude kunst, om 15.00 uur een lezing over de schilder Willem Hendrik van der Nat in Museum De Lakenhal.

Van der Nat (1864-1929) behoorde tot een groep Leidse schilders die zich liet inspireren door de Haagse School. Hij was vooral bekend als schilder van dieren, vooral schapen en geiten, die hij als levende schepsels met een eigen identiteit op de voorgrond plaatste. In 2010 en 2011 verwierf Museum De Lakenhal van hem het stadsgezicht met de Waardgracht in Leiden en zeven schetsboeken uit de periode 1910-1924. Deze werken zijn tot en met 14 maart te zien in een speciale collectiepresentatie van alle schilderijen en schetsen die in het bezit zijn van Museum De Lakenhal.
 

Onder de titel Willem Hendrik van der Nat: tussen Haagse School en Nieuwe Kunst gaat Christaan Vogelaar in zijn lezing in op de schilderkunstige ontwikkeling van Van der Nat en zijn voorliefde voor het afbeelden van dieren.
De lezing begint om 15.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Bijwonen is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.
Zondag 12 februari start De Lakenhal ook met de gratis instaprondleiding op zondag, van 14.00 tot 15.00 uur. De rondleiding gaat door het hele museum en is toegankelijk voor alle leeftijden. Deelname is ook gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Informatie
Afdeling Publiekszaken

Beeldaanvraag
Voor het gebruik van beeldmateriaal van objecten uit de collectie dient u, zowel privé als voor commerciële toepassingen/websitegebruik, toestemming en reproductierechten aan te vragen bij Museum De Lakenhal. Voor een optimale service, adviseren wij dit verzoek minimaal twee maanden van te voren in te dienen.

Beeldmateriaal in de vorm van een digitaal bestand en/of reproductierechten kan worden aangevraagd door het fotobestelformulier (MS-Word bestand) te downloaden, in te vullen en op te sturen naar postbus@lakenhal.nl. Hierop zullen wij uw aanvraag in behandeling nemen. Zie de prijslijst voor informatie over kosten en voorwaarden.
Lage resolutie bestanden die gebruikt zullen worden voor educatie, studiedoeleinden of werkstukken kunnen kosteloos geleverd worden. Deze bestanden zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk.

Nota bene: Voor de meeste objecten is voor publicatie geschikt beeldmateriaal beschikbaar. Het kan echter voorkomen dat de door u gevraagde afbeelding niet in hoge resolutie aanwezig is. Het is op dit moment niet mogelijk het object op korte termijn uit het depot te halen, op te stellen en te laten fotograferen. De mankracht en faciliteiten die we hebben, worden momenteel volledig ingezet voor het inhalen van achterstanden op het gebied van collectiemanagement. Dit naast onze dagelijkse programmering en openstelling voor publiek. Naar verwachting zijn de achterstanden in 2014 ingehaald en is onze collectie via de website voor publiek ontsloten. Met de inhaalslag beogen we in de toekomst een optimale publieke service te kunnen verlenen.