Home

Doesjenel Prijs

Open call voor jonge kunstenaars

WAT IS DE DOESJENEL PRIJS? | TENTOONSTELLING 2023 | JURY | VEELGESTELDE VRAGEN | REGLEMENT

Wat is de Doesjenel Prijs?

Beeldend kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden kunnen zich elke twee jaar aanmelden voor de open call van de Doesjenel Prijs. Met deze prijs wil Museum De Lakenhal de ontwikkeling van jong kunsttalent stimuleren. Een professionele jury selecteert drie genomineerden die een tentoonstelling in Museum De Lakenhal krijgen. De winnaar van de Doesjenel Prijs wint een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door Judith Bloedjes. De Doesjenel Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Jong Mecenaat.

Aanmelden voor de Doesjenel Prijs 2025 kan tussen 1 maart en 6 april 2025.

Lees meer over de genomineerden, winnaar en bijbehorende tentoonstelling van 2023.

De jury

De jury van de Doesjenel Prijs 2025 bestaat dit uit:

  • Chequita Nahar, beeldend kunstenaar en sieradenontwerper
  • Koen Hauser, fotograaf en beeldend kunstenaar
  • Lieneke Hulshof, kunstjournalist en curator
  • Carolien Stolte, vertegenwoordiger van het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal, sponsor van de Doesjenel Prijs
  • Nicole Roepers, conservator actuele kunst Museum De Lakenhal
  • Juryvoorzitter (zonder stem): Tanja Elstgeest, directeur Museum De Lakenhal

Over Chequita Nahar

Chequita Nahar (1970) is beeldend kunstenaar, sieradenmaker en docent. Ze groeide op in en tussen twee culturen: de Nederlandse en de Surinaamse. Haar werk is een samensmelting van verschillende culturele invloeden, haar tradities, gebruiken, symboliek en historische betekenis. Deze combineert ze met ambachten en toepassingen afkomstig uit de hedendaagse sieradenpraktijk en die van de Surinaamse cultuur. Ze studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunst & Vormgeving in Maastricht en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Haar werk bevindt zich in collecties als het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Arnhem, Coda Museum Apeldoorn en Die Neue Sammlung in München.

Over Koen Hauser

Koen Hauser (1972) is een beeldend kunstenaar die werkt met fotografie, bewegend beeld, publicaties, installaties en sculpturen. Hij maakt hierin gebruik van (kunst-)historische beelden en verweeft die met visuele clichés, conceptuele ideeën, mythologie en ‘het fantastische’. Na zijn master in sociale psychologie aan de Universiteit Leiden studeerde hij fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte regelmatig samen met culturele instellingen, musea en archieven zoals het Nationaal Archief, Rijksmuseum Boerhaave en het Rijksmuseum Amsterdam. Zijn werk is onder andere tentoongesteld in Europa, de Verenigde Staten en China, en is opgenomen in private en publieke collecties, waaronder die van Kunstmuseum Den Haag.

Foto: Ringel Goslinga
Foto: Stefanie De Bakker

Over Lieneke Hulshof

Lieneke Hulshof (1993) was hoofdredacteur van het online kunsttijdschrift Mister Motley en is nu werkzaam als freelance kunstjournalist, curator, moderator en docent.
Ze cureert hedendaagse kunsttentoonstellingen over de culturele historie van het (boeren)landschap in Nederland (onder andere in Kunstenlab in Deventer en in een weiland in Zuid-Limburg). Tevens heeft ze in 2024 de buitententoonstelling van Beelden in Leiden samengesteld. Ook is ze co-hoofdredacteur van de jaarlijkse Blauwe Maandag-krant. Ze is bij voorkeur geïnteresseerd in het zichtbaar maken van hedendaagse kunst in omgevingen waar dat weinig gebeurt en zoekt daarvoor actief naar tentoonstellingsplekken buiten de Randstad. In al haar werk is het voor haar belangrijk om hedendaagse kunst concreet te maken en te laten zien dat kunstenaars verhalen vertellen die uiteindelijk over ons allemaal gaan.

Over Carolien Stolte

Carolien Stolte (1983) is Universitair Hoofddocent moderne en contemporaine geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de mondiale circulatie van politieke activisten en hun ideeën in de dekolonisatieperiode. Tot 2029 leidt zij een onderzoeksgroep, gefinancierd door de European Research Council en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die zich bezighoudt met vredesbewegingen. Met een team regiospecialisten brengt deze groep contact tussen verschillende lokale vredesbewegingen in kaart, en hun activiteiten met betrekking tot dekolonisatieconflicten, dienstweigering en atoomwapens. Haar eigen regiospecialisatie is India, waar zij eerder woonde en werkte, en nu regelmatig onderzoek verricht. In 2020 ontving zij de Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Carolien neemt zitting in de jury als bestuurslid van het Lucas van Leyden Mecenaat, en mede-initiatiefnemer van het Jong Mecenaat, die de Doesjenel Prijs mogelijk maakt.

Over Nicole Roepers

Nicole Roepers (1964) is conservator actuele kunst bij Museum De Lakenhal. Als curator is zij verantwoordelijk voor groeps- en solotentoonstellingen met kunstenaars uit binnen- en buitenland. De afgelopen jaren initieerde en begeleidde zij diverse opdrachten met kunstenaars. Hiervoor werkte zij ruim tien jaar als projectmanager en programmeur bij het Centrum Beeldende Kunst Leiden. Tussen 2005 en 2011 was zij vanuit Museum De Lakenhal verantwoordelijk voor de actuele kunstprogrammering in cultuurverzamelgebouw Scheltema en co-curator van het project Utopisch Nest (2009-2011). Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en Public Relations aan de Universiteit Utrecht. Daar volgde ze ook een postdoc Management in de culturele sector. Zij vervult diverse bestuursfuncties, waaronder momenteel bij de Stichting Stadsfotograaf Leiden.

Over Tanja Elstgeest

Tanja Elstgeest (1973) is de directeur van Museum De Lakenhal. Daarvoor had ze ruim tien jaar de leiding over het Productiehuis Rotterdam, een onderdeel van Theater Rotterdam. Daar was Elstgeest eindverantwoordelijk voor de keuze, begeleiding en ontwikkeling van een nieuwe generatie theatermakers. Ze is gespecialiseerd in samenwerking tussen verschillende disciplines en met een grote diversiteit aan kunstenaars. Bij Museum De Lakenhal zet ze die ervaring in om de verbinding met de stad en het publiek verder te versterken.

Ze heeft, naast ervaring uit de theaterwereld, ook veel kennis van de beeldende kunstsector. Zo werkte ze verschillende jaren als curator hedendaagse kunst, onder meer voor De Vleeshal in Middelburg en het Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam, dat nu Kunstinstituut Melly heet. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij leerde het culturele leven in Leiden kennen als artistiek producent bij muziektheatergezelschap de Veenfabriek. Daar was ze onder meer verantwoordelijk voor het programma Utopisch Nest, een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, Museum De Lakenhal en de Veenfabriek, waain theater, beeldende kunst en wetenschap samenkwamen.

Photo: Maarten Laupman


JONG MECENAAT

De Doesjenel Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal. Het Jong Mecenaat stimuleert jong kunstzinnig talent door te investeren in speciale programma’s en activiteiten van Museum De Lakenhal voor scholieren, studenten en jonge kunstenaars. Dat doet ze vanuit de overtuiging dat je niet vroeg genoeg met cultuur kunt beginnen. Zelf Jong Mecenas worden en jong talent ondersteunen? Lees meer.


Veelgestelde vragen

Waar komt de naam van de prijs vandaan?

De naam van de prijs verwijst naar het beroemde Leidse kunstenaarsechtpaar Theo van Doesburg en Nelly van Doesburg - Van Moorsel, die in privékringen ook wel Doesjenel werden genoemd. Van Doesburg was in 1917 een van oprichters van De Stijl, de wereldberoemde kunststroming waartoe ook Mondriaan behoorde. Samen met Nelly was hij daarnaast trekker van de avantgardistische Dada-beweging. Zij kregen bewondering voor de manier waarop zij in de wereld stonden en vernieuwing teweegbrachten in de kunstwereld. Zij gingen grensverleggend en interdisciplinair te werk. Deze attitude is voor Museum De Lakenhal een inspirerend uitgangspunt voor de Doesjenel Prijs.

Wat is de relatie tussen Museum De Lakenhal en Theo van Doesburg en Nelly van Moorsel?

Theo van Doesburg was in 1917 een van oprichters van De Stijl, de wereldberoemde kunststroming waartoe ook Mondriaan behoorde. Van Doesburg was samen met zijn vrouw Nelly van Moorsel ook trekker van de avantgardistische Dada-beweging waarvan in Leiden in 1923 de eerste veldtocht plaatsvond in de Leidse Schouwburg. Museum De Lakenhal wijdt in haar collectie-opstelling een zaal aan De Stijl en Dada-beweging.

Wat is de relatie met de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs?

Tot 2021 werd de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs uitgereikt aan kunstenaars uit Leiden en Maastricht tot en met 35 jaar. Museum De Lakenhal faciliteerde deze prijs met het aanbieden van ruimte. Het budget voor deze kunstprijs uit een legaat strekte tot 2022. Voor Museum De Lakenhal was dit reden om samen met haar Jong Mecenaat een nieuwe kunstprijs in te stellen om de ontwikkeling van talentvolle jonge beeldend kunstenaars te stimuleren.

Wat krijgt de winnaar van de prijs?

De winnaar van de Doesjenel Prijs krijgt een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door Judith Bloedjes. Daarnaast krijgen de drie genomineerden een tentoonstelling in Museum De Lakenhal.

Hoe verloopt het selectieproces?

In de periode tussen 1 maart en 6 april 2025 kunnen kandidaten via een digitaal portaal een portfolio opsturen naar het museum. De jury maakt uit de inzendingen een voorselectie van drie genomineerde kunstenaars. De genomineerden worden tijdens de Industry Day, begin mei 2025, bekendgemaakt. Onder leiding van conservator actuele kunst Nicole Roepers wordt in Museum De Lakenhal een tentoonstelling samengesteld met hun werk, die op 26 september 2025 opent. Op vrijdag 12 december wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het museum de winnaar bekendgemaakt.

Wie zitten in de jury van de prijs?

De jury van de Doesjenel Prijs 2025 bestaat uit:

  • Chequita Nahar, beeldend kunstenaar en sieradenontwerper
  • Koen Hauser, fotograaf en beeldend kunstenaar
  • Lieneke Hulshof, kunstjournalist en curator
  • Carolien Stolte, vertegenwoordiger van het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal, sponsor van de Doesjenel Prijs
  • Nicole Roepers, conservator actuele kunst Museum De Lakenhal
  • Juryvoorzitter (zonder stem): Tanja Elstgeest, directeur Museum De Lakenhal

Hoe kan ik me aanmelden?

In de periode tussen 1 maart en 6 april 2025 kun je je weer aanmelden voor de Doesjenel Prijs via het formulier dat dan wordt aangeboden. We vragen dan om:

  • Een artistiek statement over het eigen werk (maximaal 150 woorden)
  • Een toelichting op jouw aantoonbare band met Leiden
  • Een beknopt cv met relevante prestaties (zoals tentoonstellingen, publicaties en performances)
  • Relevant beeldmateriaal: 5 tot 10 afbeeldingen of 1 tot 3 video’s van eigen werk
  • Toelichting op het beeldmateriaal (maximaal 500 woorden)
    Let op: je dient al deze zaken in één keer te uploaden. Tussentijds opslaan is dus niet mogelijk. Lees voor deelname het reglement goed door.

Wat wordt verstaan onder ‘professioneel kunstenaar’?

Hieronder verstaan we mensen met een kunstopleiding of mensen die zich als autodidact bewezen hebben, bijvoorbeeld met tentoonstellingen, publicaties en performances.

Is het mogelijk om je aan te melden als duo of collectief?

Kunstenaars kunnen als collectief of als duo meedingen naar de prijs, zolang het maar niet om een gelegenheidsgezelschap gaat.

Wat betekent ‘Leiden en omgeving’ in dit verband?

Onder ‘Leiden en omgeving’ verstaan we in dit geval Leiden en de gemeenten die direct aan Leiden grenzen: Oegstgeest, Valkenburg, Voorschoten, Leiderdorp, Teylingen en Zoeterwoude.

Wanneer heb je een aantoonbare band met Leiden en omgeving?

Je hebt een band met Leiden en omstreken als je in bovenstaande gemeenten geboren en/of getogen bent, er een belangrijke periode van jouw leven hebt doorgemaakt en/of je er op dit moment woont en/of werkt.

Wat kost het om mee te doen?

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Wat is het Jong Mecenaat?

Het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal stimuleert jong kunstzinnig talent. Ze investeert in speciale programma’s en activiteiten voor scholieren en studenten, vanuit de overtuiging dat je niet vroeg genoeg met cultuur kunt beginnen. Het Jong Mecenaat ondersteunt de uitreiking van de tweejaarlijkse Doesjenelprijs. Zelf Jong Mecenas worden? Lees meer.

Wanneer kan ik de tentoonstelling zien?

De tentoonstelling opent op 26 september 2025.

Mijn vraag staat er niet bij. Waar kan ik terecht?

Heb je een andere vraag over de prijs? Stel die via doesjenel@lakenhal.nl.