LUCAS VAN LEYDEN MECENAAT
EN MUSEUM DE LAKENHAL
Museum De Lakenhal kent een lange traditie van particuliere betrokkenheid. De oprichting en opening van het museum vond in 1874 plaats op initiatief van Leidse burgers. Al in 1890 kon het museum worden uitgebreid met een viertal fraaie schilderijenzalen, dankzij een gift van de heer Hartevelt. In 1921 werd de omvangrijke Papevleugel aan het museum toegevoegd dankzij financiering door de gebroeders Pape. Met het Lucas van Leyden Mecenaat wil Museum De Lakenhal deze traditie nieuw leven in blazen.
GESCHIEDENIS
De Stichting het Lucas van Leyden Mecenaat is in 2001 opgericht op initiatief van de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal (VBL). De VBL is een laagdrempelige vereniging van Lakenhal-liefhebbers die sinds 1918 bestaat, een kleine 600 leden telt en zich van oudsher richt op bijzondere aankopen voor de museumcollectie. Tot 2011 werd de Stichting Lucas van Leyden Mecenaat niet actief beheerd. Op initiatief van Haro Schultz van Haegen (voorzitter VBL) en de museumdirectie is in 2010 het initiatief genomen om het Lucas van Leyden Mecenaat nieuw leven in te blazen. Het vernieuwde Lucas van Leyden Mecenaat werd op 4 maart 2011 in Museum De Lakenhal gelanceerd tijdens het eerste mecenaatsdiner. Tijdens de opening van de tentoonstelling 'Lucas van Leyden en de Renaissance' op 19 maart 2011 werd, in aanwezigheid van H.M. de Koningin, de lancering van het Lucas van Leyden Mecenaat ook publiekelijk bekend gemaakt.
NAAMGEVING
Het mecenaat is vernoemd naar de 16e-eeuwse schilder en graficus Lucas van Leyden. Deze Leidse vernieuwer bracht de kunst van de Renaissance naar de Noordelijke Nederlanden. Door zijn talent en brede belangstelling, de snelle verspreiding van prentkunst over heel Europa en zijn goede contacten met buitenlandse kunstenaars zoals Albrecht Dürer in Duitsland en Joachim Patinir uit Vlaanderen, werd Lucas van Leyden al bij leven gewaardeerd als één van de grootste kunstenaars van zijn tijd. Zijn beroemdste altaarstuk, 'Het Laatste Oordeel' uit 1526-27, is een topstuk van Museum De Lakenhal en wordt wel de Nachtwacht van de zestiende eeuw genoemd.
Listen more about Lucas van Leyden