Introductie museumdidactiek
We leveren graag een bijdrage aan de integratie van kunst-, cultuur- en erfgoededucatie in het onderwijs. Daarom delen we via deze museumles graag onze kennis en ervaringen met (aankomende) docenten. De stad Leiden kent een rijke geschiedenis. Er woonden en werkten beroemde kunstenaars (Rembrandt van Rijn en Theo van Doesburg bijvoorbeeld), de eerste universiteit van ons land werd hier gesticht (Albert Einstein werkte hier!) en tijdens de Tachtigjarige Oorlog hielden de Leidenaren dapper stand tijdens het beleg van de Spanjaarden (3 oktober, Leidens Ontzet). De stad staat ook bekend om de lakenindustrie. Gedurende maar liefst zeven eeuwen werden er enorme hoeveelheden bijzondere wollen stoffen geproduceerd: het wereldberoemde Leidse laken. Intrigerende verhalen, met mooie en ook minder mooie kanten, die de stad hebben vormgegeven. En die het waard zijn om te leren kennen. De verhalen van de geschiedenis van Leiden worden in het museum prachtig en beeldend geïllustreerd door kunstobjecten en historische voorwerpen. Maar hoe breng je die historische periodes tot leven voor nog jonge kinderen?
Tijdens deze museumles maken (aanstaande) docenten kennis met de manier waarop we in Museum De Lakenhal schoolkinderen van groep 3 tot en met 8 enthousiast maken voor geschiedenis en erfgoed. We hebben daarvoor uit al onze onderwijsprogramma’s ‘proefstukjes’ gekozen, die de studenten onder begeleiding van een van onze onderwijsrondleiders zelf uit zullen proberen. Tijdens het programma is er tijd om vragen te stellen en om de eigen visie op erfgoed, cultuur- en museumeducatie verder vorm te geven – of op te starten, zodat de deelnemers deze direct toe kunnen passen in hun eigen lespraktijk.
Deze museumles is bij uitstek geschikt voor pabo-studenten, icc’ers in opleiding en studenten kunsteducatie of museumeducatie voor bijvoorbeeld po en vo.
leerdoelen
Studenten leren:
- de visie op museum- en cultuureducatie van Museum De Lakenhal kennen
- hoe die visie in Museum De Lakenhal vorm krijgt in de op erfgoed gerichte onderwijsprogramma’s voor basisschool kinderen
- hoe ze een begin kunnen maken met het formuleren van een eigen visie op museum- en erfgoededucatie, of;
- hoe ze hun eigen visie op museum- en erfgoededucatie verder aan kunnen scherpen of bijstellen
praktische informatie
Duur: 2,5 uur
Prijs per groep van maximaal 15 studenten: €150,- incl. museumentree
Vraag dit programma minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.