Lakenhal Laat
Elke tweede vrijdag van de maand
Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?
bestel je ticketOp de barricade
Vrijdag 10 november van 19.00 tot 22.00 uur
Kunst en cultuur − voor de Surinaamse Studenten Unie waren het belangrijke middelen in hun strijd voor emancipatie en gelijkheid. In de jaren zestig brachten ze gestencilde kopieën van Wij slaven van Suriname van schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom in de omloop en maakten onder andere cabaretprogramma’s waarin ze koloniale en imperialistische overheersing adresseerden.
Programma
De manier waarop ze literatuur en cabaret gebruikten in hun strijd vormt de inspiratie voor deze Lakenhal Laat. Leidse woordkunstenaar Joshua Snijders maakt samen met Museum De Lakenhal dit programma rond vragen over de emancipatiestrijd en kunst. Met onder andere een talk tussen reünist Paul Day en hedendaagse kunstenaars over kunst en activisme, flitsrondleidingen door de tentoonstelling Strijden ga ik - Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie, een doorlopende workshop in het Atelier geïnspireerd op het werk van Hedy Tjin, en gesprekken in de museumzalen met publiek, conservatoren en wetenschappers over representatie, onder wie historicus Karwan Fatah-Black. Ook programmasamensteller Joshua Snijders draagt recent werk voor in de museumzalen.
Meet the artists
Een gesprek over kunst en activisme. Wat betekent het om je eigen werk in te zetten voor de emancipatiestrijd? En zijn er verschillende tussen de jaren zestig en nu? Moderator Lara Nuberg gaat in gesprek met reünist Paul Day en kunstenaar Emma Lesuis en dichter en songwriter Jörgen Gario UNOM.
Flitsrondleiding
Meer weten over de tentoonstelling? Elke 20 minuten start er een flitsrondleiding. Rondleider Demi neemt je mee in de achtergronden van de tentoonstelling en wijst je op bijzondere verhalen.
In het Atelier
Zin om zelf iets te maken? Geïnspireerd op het werk van Hedy Tjin ga je aan de slag met details van een kunstwerk uit de collectie. Vertaal een detail in vilt in Tjin's kleurenpalet en ga naar huis met een bijzonder textielwerk.
Nieuwe perspectieven
Wat betekent representatie in de collectie van Museum De Lakenhal? Welke verhalen zijn er maar worden nu nog niet verteld, en welke vragen heb jij, als bezoeker van het museum? Ga samen met conservatoren in gesprek over deze onderwerpen.
Performances
Dean Bown: poëzie
Kom luisteren naar hedendaagse poëzie in de museumzalen. Voormaling stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen treedt deze avond twee keer met recent werk op in de Rembrandtzaal.
Juersson Hermanus: Yu di Kòrsou
Tijdens theaterfestival Ankrá maakte danser Juersson Hermanus veel indruk met zijn dansvoorstelling Yu di Kòrsou (Kind van Curaçao). Reden voor Joshua Snijders om hem ook voor deze avond uit te nodigen. In Yu di Kòrsou verbindt Hermanus de krachtige werelden van tambú - muziek en dans van Curaçao, ontstaan op de plantages - en hiphop.
PRAKTISCHE INFORMATIE
- Datum: vrijdag 10 november
- Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
- Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
- Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
- Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Voor sommige programma-onderdelen is het aantal deelnemers beperkt. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.