Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

A CLASH OF ART AND NATURE - DIEREN EN PLANTEN IN HET KUNSTMUSEUM

VRIJDAG 8 SEPTEMBER VAN 19.00 TOT 22.00 UUR


Kunstenaars laten zich vaak inspireren door de natuur: van bloemstillevens tot portretten van dieren, van vazen met organische vormen tot natuurlijke grondstoffen als wol die verwerkt werden in textielwerken. Je vindt ze in de collectie van Museum De Lakenhal. Tegelijkertijd: onze relatie tot planten, dieren of schimmels verandert - de hiërarchie verdwijnt tussen niet-mensen en mensen. En dat zie je ook terug in de kunstwereld. Niet-mensen zijn niet alleen inspiratiebron. Kunstwerken worden zelfs samen met organismen gemaakt - denk aan een museum vol algen van de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson of planten als acteurs in de films van G.C. Heemskerk.

Ondertussen zijn motten, zilvervisjes, of houtwormen verre van welkom in het museum en wordt er alles aan gedaan om ze buiten de museummuren te houden. Kunst en natuur - mooie match of twee verschillende planeten? Ga deze Lakenhal Laat mee op zoek naar antwoorden op de vraag: wat is natuur nu eigenlijk in Museum De Lakenhal?

PROGRAMMA

Artist Talk: The Plant Collection

19.30 uur in het Auditorium

Ondenkbaar in 2023: een gatenplant naast een schilderij van Mondriaan. Door de strenge regels rond klimaateisen en hygiëne in het museum zijn planten geen onderdeel meer van het ecosysteem van een museum. Zelfs op de kantoren van de medewerkers ontbreken planten. Tot in de jaren tachtig waren planten juist graag geziene gasten in onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam. Museumdirecteur Willem Sandberg introduceerde ze in 1945 om buiten naar binnen te halen. Kunstenaar Inge Meijer deed onderzoek naar deze planten in het Stedelijk Museum en maakte het kunstenaarsboek The Plant Collection (2019) over de plantencollectie, die zelfs een eigen plantenconservator had. Welke verhalen ontdekte Meijer door haar onderzoek en wat vertelt haar onderzoek over hoe we planten waarderen ten opzichte van kunstwerken?

Bootcamp met Dubious Drawing Club

Vertrek om 19.00 uur, 19.45 uur, 20.30 uur en 21.15 uur vanaf de Achterplaats

Dubious Drawing Club duikt bijna elke maand ergens op in Leiden – soms in de natuur, een andere keer in een museum. Tijdens deze Lakenhal Laat geven founders Anna en Adri 'tekenen naar de natuur’ een nieuwe impuls in de Bootcamp.In 30 minuten doe je verschillende verschillende warming up teken-oefeningen, om daarna zelf in het museum bloemen, planten en dieren te schetsen. Juist ook leuk als je weinig tekent.

Door de bril van een botanicus

Vetrek om 19.30 uur en 20.45 uur vanaf de Achterplaats

Rondleidingen in Museum De Lakenhal worden vaak gegeven door historici, kunsthistorici of kunstenaars. Ze kijken met een bepaalde achtergrond naar de kunstwerken of objecten in het museum. Maar wat als je nu naar een schilderij kijkt door de ogen van een botanicus? Welke planten zie je terug in het museum? Welke nieuwe dingen ontdek jij in de schilderijen? In deze rondleiding kijk je door de ogen van Rogier van Vugt, hoofd Horticultuur van de Leidse Hortus Botanicus, naar kunst.

Planten opgesteld in de tentoonstellingszalen in 1926. Vandaag de dag zou dit ondenkbaar zijn.
Catharina Backer, Bloemstilleven, ca. 1700
Catharina Backer, Bloemstilleven, ca. 1700

Laatbloeiers

Doorlopend in het Atelier

De hele avond kun je in het Atelier zelf ‘groeipapier’ maken. Met oud papier en karton schep je je eigen papier. In dit papier kun je allerlei bloemzaden verwerken. Stop ze in de grond, in de tuin of op je balkon en geniet deze lente van bloemen uit het museum.

Artist talk Marta & Slava

20.00 uur in de Papegang

In de tentoonstelling Siebold’s Dreams onderzoeken kunstenaars Marta en Slava de bijzondere reizen die de Duitse arts Siebold maakte naar Japan in de negentiende eeuw. Niet alleen nam hij allerlei Japans objecten mee terug nam naar Leiden, ook importeerde hij zo'n zevenhonderd Japanse planten. Deze waaierden via de Leidse hortus botanicus uit over heel Nederland. Marta en Slava nemen je mee in hun fascinatie voor Siebold, het verplaatsen van planten en mensen en wanneer nieuwsgierigheid gevaarlijk wordt.

Crash course schoonmaken

Vertrek om 19.15 uur en 20.15 uur vanaf de Achterplaats

Let op: wegens ziekte van de rondleider kan dit programmaonderdeel helaas niet doorgaan.

Zachte borstels, plumeaus van struisvogelveren, een rugzak als stofzuiger. Het is een kleine greep uit de uitrusting van medewerkers Behoud en Beheer van het museum. Want het is je vast opgevallen: spinnen, motten, of vliegen kom je niet tegen in het museum. Deze dieren houden we nadrukkelijk buiten de deur om objecten en kunstwerken te beschermen. Hoe we dat doen? Tijdens deze crash course kom je meer te weten over schoonmaken in het museum.

Filmvertoning en Q&A Planktonium

20.15 uur in het Auditorium

In de collectie van Museum De Lakenhal vind je niet alleen schilderijen van planten of bloemen. Recent werd de film Planktonium (2022) aangekocht. In deze betoverende film neemt kunstenaar Jan van IJken je mee in de bijzondere wereld van plankton. OOm 20.15 uur geeft de kunstenaar een korte inleiding op de film. Ook laat hij zijn eerste microscopische film Becoming (2018) zien, waarin je tot in de kleinste details de making of van een salamander embryo in het transparante ei ziet, van de eerste celdeling tot het uitkomen. Na de vertoning geeft hij antwoord op al je vragen over plankton en het maken van de film. Daarna is de film is tot 22.00 uur doorlopend te zien.

NATUURLIJK BIER

HAAL HET BIJ DE BAR

Tijdens Lakenhal Laat schenken wij een toepasselijk biertje: Broeks Blond. Dit bier werd twee jaar geleden voor het eerst gebrouwen ter gelegenheid van 50 jaar Merenwijk. Sindsdien wordt elk jaar een nieuwe batch gebrouwen, samen met een team van Merenwijkers. Het bier bevat honing van Kinderboerderij Merenwijk en heeft daardoor een fris, bloemig karakter. De citroenmelisse komt uit het Voedselbos Okkerheide én uit de tuinen van een stuk of twintig Merenwijkers. Lekker én lokaal, dus.

KOM IN DE STEMMING

LUISTER DE PLAYLIST

Wil je alvast in de stemming komen voor de avond? Luister dan naar de playlist Music for Plants op Spotify.

PRAKTISCHE INFORMATIE


  • Datum: vrijdag 8 september
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
  • Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
bestel je ticket

Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.