Home
activity

Lakenhal Late

Every second Friday of the month

Your weekend starts at the museum! Come to Museum De Lakenhal every second Friday of the month between work and the pub for a hefty dose of inspiration and knowledge. Join us with an in-depth programme full of lectures, workshops, performances, and more. Will we see you there?

get your ticket

Majalla's Mantel

Friday 8 November from 19:00 till 22:00


Een avond in het teken van het project Majalla’s Mantel - Rafelranden van het Leidse Laken dat vanaf 8 november te zien is in Museum De Lakenhal.

Welke verborgen verhalen kun je vinden in textiel – in een doek, een shirt, een spijkerbroek? Hoe ontrafel je een pijnlijke geschiedenis? In het participatieve kunstproject Majalla’s Mantel onderzoeken kunstenaars Sarah van Lamsweerde, Alicia Hoost, Eugenie Boon, Esther Mugambi en Claire Zandvliet de verbanden tussen de historische Leidse lakenindustrie en de slavenhandel. De naam Majalla verwijst naar een tot slaaf gemaakt jongetje dat werd genoemd in de correspondentie van Daniel van Eijs, een Leidse lakenhandelaar en latere plantage-eigenaar. Benieuwd naar deze verhalen? Op deze Lakenhal Laat ontdek je ze in een divers programma.

THE PROGRAM

Presentatie Majalla's Mantel

Van 19.00 tot 22.00 uur in de Papegang

De installatie Majalla's Mantel is het resultaat van een participatief project van een interdisciplinaire groep kunstenaars. Geïnspireerd door verhalen van verzet tegen slavernij en de betekenis van kleding in die maatschappij van ongelijkheid en onderdrukking, creëerde het team postuum een vrijheidsmantel voor Majalla en zijn lotgenoten. Deze mantel, een symbool van hoop en waardigheid, verbeeldt hoe Majalla zich zou bevrijden uit een wereld van inhumane uitbuiting.

Tijdens Lakenhal Laat is deze presentatie voor het eerst te zien.

Performance Majalla's Mantel

Van 19.15 tot 19.35 uur en van 21.00 tot 21.20 uur in de Papegang

Tijdens Lakenhal Laat wordt de performance Majalla’s Mantel opgevoerd. Geïnspireerd door verhalen van verzet tegen slavernij, besloten Hoost en Van Lamsweerde om postuum een vrijheidsmantel te creëren voor Majalla en zijn naamgenoten. In deze performance worden verschillende onderdelen uit de presentatie in de Papegang samengebracht tot deze mantel voor Majalla. De liederen die het samenbrengen van de mantel begeleiden, zijn geschreven naar aanleiding van gesprekken met Leidse nazaten van tot slaafgemaakten en gesprekken tijdens de ontrafelsessies die deze zomer zijn gehouden.

meet the artists

Van 20.00 tot 20.30 uur in het Auditorium

In 'Meet the artists' gaat kunstjournalist Yuki Kho in gesprek met de kunstenaars van Majalla’s Mantel. Je hoort meer over het project en maakt kennis met andere kunstenaars die in hun werk textiel en het koloniale verhalen verbinden. Ook onderzoekers Sjoerd Ramackers en Emma Sow schuiven aan. Ze doen onderzoek voor de gemeente Leiden en de Leidse universiteit naar de relaties met het slavernijverleden. Ramackers vond in eerder onderzoek naar de relatie tussen Leids Laken en handel in slaafgemaakten meer over een jongetje van kleur, Majalla. Majalla vormt de grote inspiratiebron voor dit project.

Samenweving in het Open Atelier

Doorlopend tussen 19.00 en 21.45 uur in het Atelier

Claire Zandvliet is textielkunstenaar en projectcoördinator van Majalla’s Mantel. Tijdens Lakenhal Laat richt Claire het Atelier in. Je kan hier in gesprek gaan en samen aan de slag met weven.

Flitsrondleidingen Leids Laken

Doorlopend tussen 19.00 en 21.45 uur bij de Grote Pers

Museum De Lakenhal is gevestigd in de oude Laeckenhalle. Tijdens deze Lakenhal Laat kom je in een flitsrondleiding meer te weten over de stof laken en de relatie tussen textiel en de stad Leiden.

Photo: Bibi Veth

Bar en DJ Lashanti

Achterplaats

Op de Achterplaats vind je de bar. Tussen 21.00 en 22.00 uur draait DJ Lashanti.

De avond wordt mogelijk gemaakt door:
Sarah van Lamsweerde, Eugenie Boon, Alicia Hoost, Esther Mugambi, Claire Zandvliet, Yuki Kho, Lashanti en Noah Groen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Datum: vrijdag 8 november
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)

Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Voor sommige programma-onderdelen is het aantal deelnemers beperkt. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.