Home
nieuwsberichten

nieuwsbericht | 29 oktober 2024

Opening Majalla’s Mantel tijdens Lakenhal Laat op vrijdag 8 november

Museum De Lakenhal presenteert op vrijdag 8 november van 19.00 tot 22.00 uur de opening van de installatie Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken. Deze installatie is het resultaat van een participatief project van een interdisciplinaire groep kunstenaars: Sarah van Lamsweerde, Alicia Hoost, Esther Mugambi, Eugenie Boon en Claire Zandvliet. Deze opening vindt plaats tijdens het speciale avondprogramma Lakenhal Laat. De avond bestaat onder andere uit de presentatie van het kunstproject, een performance, gesprekken met de kunstenaars en flitsrondleidingen.

INSTALLATIE MAJALLA’S MANTEL

Welke verborgen verhalen kun je vinden in textiel? Hoe ontrafel je een pijnlijke geschiedenis? In het participatieve project Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken onderzoeken de kunstenaars de verbanden tussen de historische Leidse lakenindustrie en de slavenhandel. De naam Majalla verwijst naar een tot slaaf gemaakt jongetje dat werd genoemd in de correspondentie rondom Daniel van Eijs, een 18de-eeuwse Leidse lakenhandelaar en latere plantage-eigenaar. Geïnspireerd door verhalen van verzet tegen slavernij en de betekenis van kleding in een maatschappij van ongelijkheid en onderdrukking, creëerde het team postuum een vrijheidsmantel voor Majalla en zijn lotgenoten. Deze mantel, een symbool van hoop en waardigheid, verbeeldt hoe Majalla zich zou bevrijden uit een wereld van inhumane uitbuiting.

ONTRAFELSESSIES

Voor de installatie lieten de kunstenaars een nieuwe stof weven, geïnspireerd op historisch onderzoek. Deze stof werd ontrafeld in gesprekssessies met een diverse groep mensen uit Leiden en omgeving. Tijdens de ’ontrafelsessies’ deelden de participanten verhalen, ervaringen en liederen over kolonialisme en slavernij. De kunstenaars interviewden ook personen met Surinaamse en Caribische wortels. Het ontrafelde textiel wordt verwerkt in een installatie van tactiele sculpturen en de verhalen verweven tot liederen.

PROGRAMMA

Naast de presentatie van het project vinden er deze avond performances door de kunstenaars plaats. Onderdeel van deze performances zijn liederen die zijn geschreven naar aanleiding van de interviews en gesprekken tijdens de ‘ontrafelsessies’. In het programmaonderdeel ‘Meet the artists’ gaat Lieneke Hulshof in gesprek met de kunstenaars van Majalla’s Mantel. Ook schuiven onderzoekers Sjoerd Ramackers en Emma Sow bij dit gesprek aan. Zij doen onderzoek naar de rol van Leiden in de koloniale geschiedenis. In het Atelier organiseert kunstenaar Claire Zandvliet een workshop ‘samenweving’ waarbij bezoekers met elkaar in gesprek kunnen gaan en samen kunnen weven. Tijdens flitsrondleidingen kom je meer te weten over de stof laken en de relatie tussen textiel en de stad Leiden. Aan het einde van de avond draait DJ Lashanti op de Achterplaats. Tickets voor Lakenhal Laat zijn verkrijgbaar via de website van Museum De Lakenhal of aan de kassa op de avond zelf (op = op).

LAKENHAL LAAT

Museum De Lakenhal presenteert elke tweede vrijdag van de maand van 19.00 tot 22.00 uur een editie van Lakenhal Laat. Tijdens deze avond kun je een deel van het museum bezoeken en meedoen aan een verdiepend randprogramma bestaande uit rondleidingen, lezingen, performances, workshops en meer.

Het project Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken is van 9 november 2024 t/m 12 januari 2025 te zien in Museum De Lakenhal. Op zondag 8 december vindt om 14.00 uur nogmaals de performance Majalla’s Mantel plaats.

Deze presentatie is toegankelijk voor personen met en zonder visuele beperking. Download de Lakenhal-app en scan de qr-codes voor extra ondersteuning. Je herkent de qr-codes aan de geleidetegels op de vloer. Met een OV-begeleiderskaart of GPK-Passagierskaart mag je een begeleider gratis meenemen. Ook tolken in functie en geregistreerde hulphonden zijn gratis welkom. Lees meer over de toegankelijkheid in het museum.

Dit initiatief van de kunstenaars sluit aan bij de ambitie van Museum De Lakenhal om het Leidse slavernij- en koloniale verleden in relatie tot haar collectie en geschiedenis beter in beeld te brengen.