OBSCURE, Rembrandt en Hans de Bruijn
20 juli 2010
Onder de titel Werk ik Uitvoering onderzoekt Museum De Lakenhal in 2010 op grootschalige wijze haar eigen collectie. In het kader van dit project vraagt het museum hedendaagse kunstenaars om met de objecten, het gebouw of de geschiedenis een presentatie te maken. Schilder Hans de Bruijn (1959) kreeg in de zomermaanden de ‘Rembrandt-zaal’ ter beschikking voor zijn nieuwe serie monumentale schilderijen waarin één thema centraal staat: de ruïne van het geboortehuis van Rembrandt in Leiden.
Het 17de-eeuwse geboortehuis van Rembrandt aan de Weddesteeg is verloren gegaan. En de reconstructie in de 19de eeuw – toen de grote aandacht voor de vaderlandse geschiedenis opkwam – is begin 20ste eeuw gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van de Nederlandse Rotogravure Maatschappij. In 1977 maakte het gebouw van de NRM plaats voor sociale woningbouw en alleen een nieuwe gedenksteen herinnert nu nog aan de geboorteplek van Rembrandt.
De Bruijn is schilder ‘pur sang’. Door het thema ruïne in zijn werk centraal te stellen wil hij een nieuwe en wezenlijke stap zetten in de traditie van de Romantiek. De serie schilderijen is daarnaast ook ontstaan vanuit zijn verbazing over de afbraak van culturele plekken in het algemeen en de verdwijning van Rembrandts geboortehuis in Leiden in het bijzonder.
In zijn presentatie in De Lakenhal voegt De Bruijn zijn schilderijen samen met het originele werk van Rembrandt en zijn tijdgenoten. In het midden van de zaal creëerde hij een atelierachtige opstelling met schetsen, documentatie over de sloop van het geboortehuis en met aan Rembrandt gerelateerde objecten uit het museumdepot.
Met de titel Obscure verwijst hij niet alleen naar het clair-obscur in het werk van Rembrandt, maar ook naar het in zijn ogen duistere menselijk handelen waardoor begin 20ste eeuw een plek van culturele waarde in Leiden voorgoed verdween.
De presentatie Obscure gaat op 2 juli tijdens de Leidse Museumnacht van start en is t/m het Kunstrouteweekend op 18 en 19 september te zien.
De presentatie speelt ook een rol in de Nacht van Rembrandt van 14 op 15 juli. In deze inmiddels traditionele nacht viert Leiden Rembrandts verjaardag. In de aanloop naar de feestelijke kranslegging bij het borstbeeld van Rembrandt aan de Witte Singel om middernacht kan de bezoeker genieten van De Nacht van Rembrandt, een theatrale wandeling door de binnenstad, waarin op verrassende wijze de band tussen Rembrandt en Leiden gestalte wordt gegeven.