LEIDS CULTUURDEBAT
Op maandag 10 maart om 20.30 uur zal in Museum De Lakenhal een verkiezingsdebat worden gewijd aan de Gouden Driehoek van kunst, kennis en economie. Burgemeester Henri Lenferink houdt een inleiding. De keynote speech wordt verzorgd door Cor Wijn, auteur van het boek De Culturele Stad. Daarna gaat het publiek onder leiding van moderator Dirk van Dorsselaer actief in debat met vertegenwoordigers van Leidse politieke partijen.
GOUDEN DRIEHOEK
Onderwerp van het debat is de Gouden Driehoek van kunst, kennis en economie. Leiden is de vierde cultuurstad (Atlas NL Gemeenten), de derde monumentenstad en de derde museumstad van Nederland. Leiden heeft de oudste universiteit van Nederland (1575), met daaromheen een bloeiende kenniseconomie (BioScience Park, LUMC, etc.). Van oudsher heeft deze universiteit en daarmee ook de stad zelf een sterk internationaal profiel. Leiden positioneert zich tegenwoordig als stad van kennis en cultuur (Stad van Ontdekkingen). In een recent Berenschot-onderzoek naar bezuinigingen op cultuur bij Nederlandse gemeenten (publicatie o.a. in NRC Handelsblad) bleek dat van alle Nederlandse steden Leiden het minst bezuinigt op kunst & cultuur, samen met de stad Utrecht. Dat is heel bijzonder. Toch gaan ook in Leiden stemmen op voor aanzienlijke kortingen op de cultuursubsidies.
KEYNOTE: COR WIJN
De keynote speech wordt verzorgd door Cor Wijn, organisatieadviseur (BMC) en al twintig jaar gespecialiseerd in stedelijk cultuurbeleid. Hij is auteur van De Culturele Stad - een handboek voor beleidsmakers en zij die het willen worden (2014), en Gemeentelijk cultuurbeleid - een handleiding. Wijn heeft een zakelijke oriëntatie en een grote kennis van het culturele veld. Cor Wijn zal spreken over het belang van de Gouden Driehoek van kunst, kennis en economie voor de ontwikkeling van de stad Leiden.
PROGRAMMA
- 20.00 Inloop & bar open
- 20.30 Welkom en introductie door Henri Lenferink, burgemeester van Leiden
- 20.40 Keynote speech door Cor Wijn
- 21.10 Debat
- 22.15 Einde programma, bar open tot 22.45
AANWEZIGEN
Vanuit de politiek zijn op het podium aanwezig: D66 (Susannah Herman), Stadspartij Leiden (Joost van Breukelen), Partij voor de Dieren (Herbert van der Kaap), Groen Links (Eline Levering), CDA (Jan-Jaap de Haan), PvdA (Marisa Monsanto), VVD (Juliette Gilissen) en de SP.
MUSEUM MAANDAG
Op maandag 10 maart openen elf musea verspreid door heel Nederland hun deuren om hun burgemeester voor één dag museumdirecteur te laten zijn. De musea bieden een exclusief programma aan waarin de burgemeester een hoofdrol speelt. In Leiden zal burgemeester Henri Lenferink voor één dag directeur zijn van Museum De Lakenhal. Op zijn verzoek staat deze dag in het teken van de internationale ontwikkeling van Leiden: vroeger, nu en in de toekomst. Onderdeel van deze dag is het debat over cultuur, kunst en erfgoed in Leiden, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.
Deuren voor publiek geopend om 20 uur. Entree gratis. Verzoek aan te melden via RSVP@lakenhal.nl. Vol is vol!
NOOT VOOR DE REDACTIE
Deze dag is een initiatief van BankGiroLoterij MuseumMaandag en Kunsten’92.
MuseumMaandag is een initiatief van Naturalis Biodiversity Center, Rijksmuseum Volkenkunde en Rijksmuseum van Oudheden. Het initiatief maakt van de maandag, de dag waarop veel musea gesloten zijn, de meest bijzondere museumdag van de week. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.
Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.