Home

Wekelijks interviewt Sebastiaan van Loosbroek, journalist voor o.a. het Leidsch Dagblad, mensen met een bijzondere band met de Lammermarkt. De interviews gaan over persoonlijke ervaringen, de geschiedenis van de Lammermarkt en anekdotes die zich rond dit gebied hebben afgespeeld.

Deze week: Remko Slavenburg (45), hoofdontwerper van de Lammermarkt en eindverantwoordelijk voor alle stedenbouwkundige projecten in de binnenstad. Een recent project was de herinrichting van de Breestraat. Hij werkt nauw samen met landschapsontwerpers, openbare ruimteontwerpers en stedenbouwkundigen.

INTERVIEW #6: REMKO SLAVENBURG

‘Architectuur is het hoofdpersonage van de stad’

‘Het Lammermarktproject is voor mij heel speciaal omdat het een onderdeel is van een ander project waar ik mee bezig ben: het Singelpark. Dat is een verzameling van alle parken die er nu al zijn rondom de singels, en wij verbinden die parken met elkaar. De Lammermarkt was hiervoor één groot parkeerterrein. De bedoeling is om die weer groen te maken en een verbindend element te laten zijn binnen het Singelpark.

DE STAD VERTELT EEN VERHAAL

Van dat Singelpark is de Lammermarkt het meest zichtbare gedeelte, omdat dat de plek is waar je met de auto of fiets de binnenstad binnenkomt. Maar op dit moment ervaar je dat helemaal niet, want je ziet alleen maar lelijke, moderne architectuur. Je hebt helemaal niet het gevoel dat je een historische stad binnenkomt. Het Lammermarktproject heeft dus twee doelen: de plek moet vergroenen, en een duidelijke grens gaan markeren tussen de binnenstad en alles daarbuiten. Op die manier kan de 17de-eeuwse stad ‘leesbaarder’ worden gemaakt. De stad vertelt namelijk een verhaal. Architectuur is het hoofdpersonage in dat verhaal.

PIET OUDOLF

Het ontwerp is nog niet definitief, maar zoals uit onze ambitieschets blijkt hebben we de intentie om de Lammermarkt groener te maken: niet alleen willen we een grasveld aanleggen en bomen planten, we willen ook bijzondere beplanting - bloemen en bloeiende gewassen - rond de molen en de oevers. Daarvoor nemen we tuinarchitect Piet Oudolf in de arm, die onder meer bekend is van de High Line in New York. In het centrum van het plein komt een ronde parkeergarage dat voornamelijk omgeven zal zijn door steen. Eind van dit jaar moet het plan definitief zijn.

MEER DAN 3 OKTOBER

Er moeten meer evenementen kunnen plaatsvinden dan tot nu toe gebeurde. Het moet niet meer alleen een evenementenlocatie zijn met de kermis op 3 oktober en Armin van Buuren op Koningsdag. Ook daartussenin moet het plein gebruikt kunnen worden. Museum De Lakenhal kan de Lammermarkt bijvoorbeeld gebruiken voor kunstuitingen, de Gebr. De Nobel voor een middagje bier tappen. Het plein moet niet alleen maar mooi zijn, maar ook levendig worden.

TROTS

Voor de zomer van 2017 zal het hele plein zijn voltooid. Of ik uitkijk naar het moment van de opening? Een ontwerp moet zich bewijzen in het dagelijks gebruik. De officiële opening is niet het moment waar het om gaat. Ik verheug me veel meer op de eerste zomer na de voltooiing, en dat ik er met een bootje langs vaar en zie dat mensen het ook daadwerkelijk gebruiken. Dat zijn de momenten – het liefst ben ik dan in m’n eentje – dat ik er echt trots op kan zijn.’

Sebastiaan van Loosbroek (1992) is masterstudent Journalistiek & Nieuwe Media aan de universiteit Leiden en is freelance journalist. Hij schrijft onder meer voor Leids Universitair Weekblad Mare en is columnist van Leidsch Dagblad.

Remko Slavenburg
Remko Slavenburg