Home
activiteit

Het Saaie Symposium

zaterdag 10 september, 10.00 tot 12.30 uur

Dit evenement is uitverkocht

Deze zomer maakten kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen samen met een groep Leidenaren de traditionele stof Saai. Met een mobiel atelier reisden ze door het Singelpark in Leiden en volgden ze samen de stappen van een eeuwenoud proces om deze populaire oude kledingstof te maken. Op 10 september wordt het resultaat van het project Van Kade tot Zelfkant ’s middags in Museum De Lakenhal onthuld. Die ochtend duiken we daarom graag samen met jou dieper in de ambachtelijke én de sociale kanten van de Leidse saainijverheid in de 17e en de 21e eeuw.

het programma

Sara Vrugt en Nina Mathijsen, de initiatiefnemers van dit community kunstproject, geven je tijdens het Saaie Symposium een uniek kijkje achter de schermen van Van Kade tot Zelfkant. Over de praktische kant van het maken van historische stof, hun ontdekkingen, vastlopers, bloopers, over verzuipen en verbinden. Er is ruimte voor gesprek en vragen. Kunnen we dit project een publiek ambacht noemen? Waar begint en eindigt eigenaarschap? Is het een project van Nina & Sara, van de Leidse deelnemers, of is het van iedereen en daarmee van niemand in het bijzonder? Is deze lap Saai het resultaat van levend Leids Cultureel Erfgoed? Hoe liepen de geschiedenis en het nu in elkaar over? Ook een aantal deelnemers uit de Harde Kern sluit tijdens de presentatie aan. Wat maakte dat zij zich verbonden aan een publiek kunstproject?

Jori Zijlmans, conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal, neemt je vervolgens mee in een boeiend verhaal over de sociaal maatschappelijke context van de Leidse Saainijverheid. Ze verhaalt over hoe het dagelijks leven in de Leidse textielnijverheid er vermoedelijk uit zag voor een gewone burger in de 17e eeuw. Had een wever een heel ander soort dag dan een verver? Waar wasten de roodververs zich? Hoe temperatuurden ze het water? Wat gebeurde er als iemand niet oplette en het aan de kook raakte, waardoor de meekrap bruin werd? Hoe werd dat vervolgens verdoezeld? Hoe rook het in Leiden? En droegen de arbeiders eigenlijk zelf wollen kleding?

Tot slot vertelt textielexpert Anton Reurink je alles over de technische kant van het maken van een lap authentiek historisch textiel. Over hoe je een wol-nerd wordt. Over de kneepjes van het vak, het materiaal en de werktuigen. Over het vette deel, het droge deel, het natte deel. Hoe verschilt het maken van Saai toen en nu? Is het eigenlijk hetzelfde? Krijgen we een glimps van de zeventiende eeuw te zien door het proces zo nauwgezet met de hand te reproduceren?

Praktische informatie:

Het Saaie Symposium vindt plaats in het Auditorium van Museum De Lakenhal op zaterdag 10 september van 10.00 tot 12.30 uur. Het programma is als volgt:

  • 10.00: inloop
  • 10.15: welkom
  • 10.20: presentatie door Nina Mathijsen en Sara Vrugt
  • 11.10: koffie en thee pauze
  • 11.30: presentatie door Jori Zijlmans
  • 11.50: presentatie door Anton Reurink
  • 12.10: ruimte voor vragen en interactieve afsluiting
  • 12.30: einde programma
    Vind je het leuk om in de middag aan te sluiten bij de officiële onthulling en keuring van de 21e eeuwse lap Saai? Dan ben je ook daarbij van harte welkom.

    Kosten voor deelname zijn €5 inclusief koffie en thee, exclusief museumentree (kortingskaarten zijn natuurlijk geldig). Aanmelden vooraf waarderen we zeer, reserveer daarom hier je plek.