Home

Wat vertellen de Pilgrims ons over de grenzen van vrijheid?

Pilgrims naar Amerika - en de grenzen van vrijheid is te zien van 2 juni t/m 13 september in Museum De Lakenhal in Leiden

In de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika - en de grenzen van vrijheid volgen we de opmerkelijke reis van een groep religieuze vluchtelingen die aan het begin van de zeventiende eeuw vanuit Engeland via Nederland naar Amerika trokken. Welke grenzen kwamen deze Pilgrims tegen in hun zoektocht naar vrijheid? Hoe gingen ze daarmee om? Hoe komt het dat deze reis zulke mythische vormen heeft aangenomen? En wat vertelt het historische Pilgrimverhaal ons nu, precies 400 jaar later, over grenzeloze vrijheid?

Volg de Pilgrims

Als bezoeker volg je de reis van de Pilgrims: van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar ze elf jaar in vrijwillige ballingschap verbleven, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. In de tentoonstelling ligt de nadruk op de historische en feitelijke weergave van dit verhaal. De keuzes die ze tijdens hun reis maakten worden inzichtelijk gemaakt aan de hand van schilderijen, kaarten, prenten, tekeningen, wapens, boeken, handelswaar en alledaagse voorwerpen.

Eén boot, mythische impact

Hoe kunnen 102 Pilgrims, waarvan velen niet overleefden, zo’n impact op de geschiedenis hebben gehad? Natuurlijk kwam dat door de universele zeggingskracht van het verhaal, maar ook omdat in de 19e eeuw en daarna de Pilgrims door opeenvolgende Amerikaanse presidenten werden gebruikt om een eenheidsideaal over te brengen aan nieuwe immigranten uit Zuid- en Oost-Europa. Het feitenrelaas in de tentoonstelling weerlegt op prikkelende wijze de avontuurlijke en geromantiseerde versie die in de negentiende eeuw werd geconstrueerd. Daarmee herschrijft de tentoonstelling deze opmerkelijke geschiedenis vanuit een hedendaags perspectief.

Welke keuze had je zelf gemaakt?

In elke tentoonstellingszaal staat een interactieve reflectieruimte die bezoekers uitdaagt zich te verplaatsen in de keuzes die de Pilgrims 400 jaar geleden maakten. Anouk Heesbeen-de Vos (Coördinator Publieksprogramma): “De Pilgrims waren geen historische figuren maar mensen. De keuzes die ze maakten hadden een enorme impact. Vandaag de dag maken ook wij keuzes die impact hebben op onze omgeving en op de toekomst. Daar zijn we ons misschien niet altijd van bewust. Door bezoekers in de reflectieruimtes prikkelende vragen te stellen, willen we hen stimuleren om over deze keuzes na te denken.” Zo worden heden en verleden in de tentoonstelling op een persoonlijke manier met elkaar verbonden.

Leiden400

De tentoonstelling is onderdeel van het Pilgrimjaar - Leiden400. Dit is een inhoudelijke alliantie tussen Erfgoed Leiden en Omstreken, Leiden Marketing, Pieterskerk Leiden en Museum De Lakenhal. Samen met diverse partners in de stad Leiden is een programma ontwikkeld met ruim 70 uiteenlopende activiteiten. De alliantie sluit aan op de internationale herdenking van het Pilgrimjaar, waarvan de Verenigde Staten, de Wampanoag Nation in Massachusetts, het Verenigd Koninkrijk en Nederland deel uitmaken. In deze inclusieve herdenking wordt het verhaal van de Pilgrims en de culturen en plaatsen waarmee ze in contact kwamen uitgebreid belicht. Daarbij ligt de focus op thema's die deze herdenking relevant en urgent maken in het hier en nu, zoals migratie, tolerantie en onderdrukking. Er zijn lokale en internationale programma's (cultureel, educatief en economisch) die als doelstelling hebben bij te dragen aan wederzijds begrip en kritische reflectie, en die hopelijk toekomstige generaties zullen inspireren.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekende collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Met een inspirerend programma laat Museum De Lakenhal zo veel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden kijken.

Praktische informatie

Te zien van: dinsdag 2 juni t/m zondag 13 september 2020.
Toegangsprijs: voor deze tentoonstelling geldt de reguliere toegangsprijs (geen toeslag) van €12,50 (Museumkaart geldig)

Noot voor de redactie | niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie contact op met Selma van der Meijs, persvoorlichter Museum De Lakenhal, s.van.der.meijs@lakenhal.nl / 071 516 53 73.