museum de lakenhal logo

Begraafplaats Rhijnhof

Beeldhouwen en Ruimtelijk

Meer informatie

Rhijnhof is door de jaren heen keer op keer uitgebreid. Bij de inrichting van die uitbreidingen is veel zorg besteed aan de landschappelijke vormgeving en aan de architectuur van de bouwwerken, zoals de urnenmuren, het poortgebouw en het theehuis. Verspreid over het terrein staat bovendien een aanzienlijk aantal kunstwerken. Kunst voegt een extra dimensie toe aan Rhijnhof als Gedenkpark. Elk kunstwerk heeft zijn eigen betekenis en functie. Zo zijn sommige kunstwerken ook gedenkmonument, waarop nabestaanden de naam van een overledene kunnen aanbrengen. De locatie van het kunstwerk is belangrijk voor de beleving. Elk kunstwerk staat op de plek waar het past of waarvoor het is ontworpen. Onlangs was Rhijnhof een satelietlocatie voor Beelden in Leiden, de jaarlijkse beeldententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht. Op Rhijnhof werden een installatie van Lisa Sebestikova (The balancing act of a myth) en een beeld van Frode Bolhuis (Want als ik mijzelf ken zal ik ophouden te bestaan) geplaatst. Speciaal voor De Kunstroute zijn deze kunstwerken nog tot eind september op Rhijnhof te zien. In het Poortgebouw wordt de mini documentaire 'De Steen' vertoont van HKU student Brian Gressie. In de film, die deels op Rhijnhof is opgenomen, gaat Brian de confrontatie aan met zijn grootste angst: de dood.

Bezoekers kunnen bij Theehuis Veldheim (meteen rechts van de ingang) een hand-out en diverse folders en boekjes ophalen. Aan de hand van een plattegrond kan men individueel de 'Kunstroute Rhijnhof' wandelen. Zaterdag en zondag is er om 14.30 uur een begeleide rondwandeling, waarbij een aantal kunstenaars aanwezig is om te vertellen over hun werk. Startpunt is Theehuis Veldheim.

 

Evenementen

Op zaterdag 25 en Zondag 26 september is er om 14.30 uur een rondwandeling met de directeur en de bomenkenner van de begraafplaats. Ook is een aantal kunstenaars aanwezig , die zelf over hun werk vertellen. We lopen de route langs de kunstwerken. En passant komt u ook veel te weten over de natuur op Rhijnhof, de eeuwenoude historie van de buitenplaats en van een aantal markante personen die op Rhijnhof begraven zijn. Als afsluiting wordt in het Poortgebouw de mini documentaire 'De Steen' vertoont van HKU student Brian Gressie. In de film, die deels op Rhijnhof is opgenomen, gaat Brian de confrontatie aan met zijn grootste angst: de dood. Maximale groepsgrootte: 25 personen. Er is ruimte genoeg voor 1,5 m. afstand. We starten bij Theehuis Veldheim.

Openingstijden

Zaterdag - Zondag
11:00 - 17:00