Molly Ackerman
Molly Ackerman
Meer informatie
'FROM THE ASHES'Molly Ackerman (1953) woont sinds 2001 in Leiden. Dertig jaar geleden woonde ze in een 250 jaar oude Nederlandse boerderij in Saugerties in de Verenigde Staten. Een leven als kunstenaar, boerderijdieren als huisdier, politiek actief. Het leek een droom, totdat ze in 1991, bij een brand, niet alleen haar dagboeken verloor, maar ook meer dan 200 schilderijen, haar hond Max en het driehonderd kilo zware varken Martin.
De ‘Daily Freeman’: ‘Molly probeerde tevergeefs de vlammen te doven. Maar het duurde meer dan ‘n uur voordat zeventig brandweermannen de afgelegen boerderij bereikten. Alle wegen zijn in de winter bedekt met een laag ijs. Al snel bleek dat ze niet genoeg bluswater hadden om het vuur te doven.’ Na de tragedie begon Molly een reeks nieuwe schilderijen, met as en roet als pigment, waarin ze restanten van de brand verwerkte: 'Sacred Wind', 'Phoenix Fire' en 'Untold Secrets'
De brand was niet de eerste keer dat het dagblad over haar schreef. April 1989: ‘De schilderijen gaan over persoonlijke strijd, groei en hoop; geenszins verfraaiing, én hoewel soms moeilijk, nooit saai. Een categorie men zelden ziet. Het werk is bijzonder goed.’ April 1990 in de 'Woodstock Times': ‘GOOD GOLLY, MISS MOLLY!. Ackermans abstracties zijn symfonieën van textuur, met een aanstekelijk gevoel van vrijheid. Als kind won ze al een schilderwedstrijd in New York. Op twaalfjarige leeftijd ging ze naar de 'Art Students League'. Tien jaar later vroeg de abstract-expressionist Richard Pousette-Dart of ze zijn in-studio-assistent wilde worden. Hij leerde haar om bij het schilderen niet na te denken en de creativiteit te laten stromen.’
Molly gaf echter niet op na de brand. Drie maanden later meldde de 'Woodstock Times': ‘dat ze dertig nieuwe schilderijen tentoonstelde in de Park West Gallery in Kingston. De werken - met overblijfselen van de brand, waaronder delen van haar dagboek - bestaan uit twee lagen canvas, waarvan de voorste is doorbroken, hetgeen het doorbreken van de pijn van het verlies symboliseert.’ Een jaar later in het kunstmagazine 'Art Beat': ‘Hoewel haar werken sterk expressionistisch zijn, heeft haar techniek niets met die school te maken. Het is geen emotionele uitbarsting. Ze wil naar dingen reiken die ze zich niet kan voorstellen. Het heeft te maken met onze planeet in 'spirituele vorm’.
Dagblad ‘Herald', november 1992: ‘In de rauwe, met littekens bedekte werken ontdekken we dat haar huis, haar hond en al haar bezittingen en kunstwerken vorig jaar zijn verwoest door een brand. Met de dagboekpagina’s en wat stukjes behang, maakt Ackerman deze werken nog verwoestender. Ze overstijgen het louter persoonlijke, zoals bij alle goede kunst. De schilderijen zijn triest, soms overweldigend triest, maar er is ook hoop en vastberadenheid. Uiteindelijk verruimen ze onze wereld.’ Twee jaar later, in 1994, ontmoet Molly Ackerman haar echtgenoot, de Leidse fotograaf Fred Rohde. De tentoonstelling loopt tot het einde van het jaar.