1 december 2023 t/m 3 maart 2024
Het Van Doesburg-experiment
Wat gebeurt er wanneer je de nieuwste technologie aan de gang laat gaan met het werk van Theo van Doesburg? Dat ontdek je in Het Van Doesburg-experiment in Museum De Lakenhal. Leer hoe zijn schilderijen er in eerdere fasen uitzagen en welke kunstwerken deze kunstenaar nog meer had kunnen maken. 3D-print of origineel, welke wint het?
Nieuwe kunst uit de printer
Tegenwoordig kunnen we kunstwerken perfect namaken met behulp van de nieuwste technologieën. En door materiaal- en kunsthistorisch onderzoek weten we ook nog eens hoe een schilderij eruitzag op het moment dat het nog op de schildersezel stond. Je kunt de computer zelfs compleet nieuwe kunstwerken laten maken, alsof de kunstenaar zelf bezig is geweest.
Verleden en toekomst
In Museum De Lakenhal zijn nu 3D-prints te zien die ons op een nieuwe manier naar werken van Theo van Doesburg laten kijken. Ze bieden een blik op het verleden en de toekomst van schilderijen. Ze tonen de staat van een kunstwerk van 100 jaar geleden, maar laten ons ook een gloednieuw werk zoals zien Van Doesburg het geschilderd had kunnen hebben.
3D en origineel
Wat betekent de komst van de perfecte reproductie voor het originele kunstwerk en voor de toekomst van musea? Liselore Tissen, verbonden aan Universiteit Leiden en TU Delft, richt zich in haar promotieonderzoek op wat nieuwe technologieën als 3D-scanners en printers betekenen voor kunstbeleving, onderzoek, conservering en museale presentaties. In 2022 scande haar team twee schilderijen en een aquarel van Theo van Doesburg (1883-1931) in Museum de Lakenhal. De 3D-geprinte versies zijn in deze presentatie in het museum te bewonderen naast de originele werken.
'Reproducties vergroten de ervaring van het origineel'
Hoe reageren bezoekers op AI en 3D-scans? Kan AI kunst maken? En wat is de toekomst van de reproductie? Liselore Tissen en conservator Renée Volkers blikken terug op Het Van Doesburg-experiment.
lees het interviewMet dank aan
Liselore Tissen - Universiteit Leiden & TU Delft & KNAW (onderzoek, projectinitiator) | Clemens Weijkamp - Canon Production Printing BV (3D-prints & digitale bewerking) | Carlos Bayod Lucini, Teresa Casado, Larissa van Moorsel - Factum Foundation (3D-scan) | The Center for Global Heritage & Development (financiering van de scans)