Hellebaard, 17de eeuw

Anoniem

Hellebaard van gesmeed ijzer met een sikkelvormige bijlkling en haak. De hele kop is van ijzer. Er is een lange spitse steekkling van ruitvormige doorsnede. Tussen de sokkel en de kling bevindt zich een dikke ring geflankeerd door twee dunnere ringen. De sokkel is achtvlakkig en taps aflopend naar de punt toe. Bijlkling en haak zijn aangeweld aan de sokkel. In de basis van de kling zijn twee krulvormen uitgezaagd. Tevens is de kling opengewerkt met “vlammen” en is de snede halvemaanvormig. Ook de haak heeft krullen aan de basis en is op dezelfde wijze opengewerkt. Onder de sokkel zit een scherpe vierkante plaat. De stok is van vierkante doorsnede met op de hoeken gestriëerde afschuiningen. [“gestrieerd” betekent longitudinaal (= in lengterichting) gekerfd of gegraveerd] De platte kanten zijn tot op 60.6 cm, respectievelijk 51.6 cm van het uiteinde, geheel ingelegd met ijzeren veren, vastgezet met ijzeren spijkers met grote koppen. Het puntbeslag is lang, taps en met cirkelvormige platen op het uiteinde en in het midden afgezet. Het onderuiteinde heeft een geprofileerde bol en een achtkantige punt met een dik uiteinde. Het puntbeslag ontbreekt onderop de hellebaard, maar is nog wel los aanwezig en genummerd: 314 B.

Object

Titel
Hellebaard
Objectnaam
hellebaard
Inventarisnummer
314
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
17de eeuw
Materialen
hout, ijzer
Technieken
geklonken, gesmeed
Afmetingen
Catalogus-maatvoering: Totale Lengte: 249cm, Kop (vanaf de sokkel): 78 cm.
Algemeen: 247,5 x 28 x 4,3cm (2475 x 280 x 43mm)
Algemeen: 16,3 x 3,7 x 3,7cm (163 x 37 x 37mm)

Verwerving

Wijze van verwerving
(not assigned)
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan