'GEZICHT OP LEIDEN’ VAN CASPER FAASSEN aangekocht door Museum De Lakenhal
24 mei 2016
Museum De Lakenhal heeft speciaal voor de Burgerzaal van het Leidse stadhuis het monumentale fotowerk van Casper Faassen aangekocht, getiteld Gezicht op Leiden. Het kunstwerk werd dinsdag officieel gepresenteerd door burgemeester Henri Lenferink. Het hangt vanaf heden permanent in de Burgerzaal, waar naast grote bijeenkomsten ook alle huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden.
Centrum van Leiden in beeld
Gezicht op Leiden (2013) toont het centrum van Leiden onder het licht van het ochtendgloren, met uitzicht op de burcht, het stadhuis, de vismarkt en de Hooglandse kerk. De kunstenaar gebruikte een drone om vanuit de lucht boven de stad een serie foto’s te maken. Het uiteindelijke kunstwerk bestaat uit een foto die is afgedrukt op glas en die vervolgens door Faassen deels is beschilderd. Waar het werk niet is beschilderd, reflecteert het gouden bladmetaal het omgevingslicht. Met dit kunstwerk toont Faassen zich een eigentijdse innovator in de kunsthistorische traditie van het stadsgezicht.
Stadsgezichten van Van Goyen
De Leidse kunstenaar Casper Faassen (1975) maakte in 2013 een serie stadsgezichten. De serie was geïnspireerd op schilderijen van Jan van Goyen, in het bijzonder diens Gezicht op Leiden uit het Noordoosten (1650) uit de collectie van Museum De Lakenhal. De eveneens Leidse schilder Van Goyen staat bekend om zijn schilderijen met typisch Hollandse, soms onstuimige wolkenluchten. Vaak ging het daarbij om stadsgezichten. Zo hangt Gezicht op Dordrecht (1651) in het Dordrechts Museum en bezit het Rijksmuseum een fraai schilderij met zicht op het Valkhof in Nijmegen (1641).
Ode aan Leiden
Het fotowerk werd in 2013 voor het eerst aan de stad gepresenteerd, toen Casper Faassen, cabaretier Jochem Myjer en schrijver Onno Blom in Scheltema een driedelige ‘Ode aan Leiden’ brachten: het lied Lalala Leiden, het gedicht Vogelvlucht en het Gezicht op Leiden.
NOOT VOOR DE REDACTIE
Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.
Speech van museumdirecteur Meta KnolVoor meer informatie:
Afdeling Publiek van Museum De Lakenhal
Minke Schat, tel: 071 5165360 / 06 11018831 of via pr@lakenhal.nl
Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden
Beeldbank
Klik op de thumbnails voor download.