IMAGINE INTUITION MEDITATIE
Er is een stem die geen woorden gebruikt. Luister.
Rumi
Je kunt je intuïtie niet dwingen, maar je kunt er wel ruimte voor maken. Het beoefenen van mindfulness is een prachtige manier om deze ruimte te creëren. Zeker in combinatie met kunst. Waar in de traditionele mindfulness beoefening je adem je anker is, kun je ook kunst gebruiken als externe bron om contact te maken met jezelf. Jolien Posthumus, Kwartiermaker Cultuur & Welzijn en hoogste graad trauma- en neurosensitief mindfulnesstrainer en therapeut i.o. heeft daarom speciaal voor jou een korte geleide meditatie opgenomen waarmee je je tentoonstellingservaring na afloop van je museumbezoek in alle rust kunt verwerken.
Over de meditatie
Jolien Posthumus organiseert al jaren mindfulness sessies in musea. Een museum is een fijne, toegankelijke plek om met aandacht in het moment te zijn. Je stapt er even uit de waan van de dag en je kunt je er laten verwonderen door kunst. Want kunst roert, raakt, biedt nieuwe perspectieven en zet ons eindeloos in beweging. Én het kan de ontdekkingstocht door onze binnenwereld verrijken en verfijnen.
Jolien verweeft kunst en kennis uit de neurowetenschap over de werking van mindfulness in de programma’s die zij ontwikkelt. Ze maakt hierbij onder andere gebruik van het onderscheid tussen perceptie en neuroceptie. Meestal zijn we met onze aandacht naar buiten gericht en nemen we waar met onze vijf meest bekende zintuigen. Wanneer we horen, zien, ruiken, proeven en voelen en dit met ons brein beoordelen, hebben we het over perceptie. Dit gebeurt meestal bewust en redelijk onder onze controle. Maar we nemen ook onbewust en buiten onze controle om dingen waar, neuroceptie genoemd. Jolien: “De term neuroceptie beschrijft de manier waarop het autonome zenuwstelsel informatie verzamelt en verwerkt, zonder gebruik te maken van het denkende brein. Neuroceptie wordt ook wel het zesde zintuig genoemd. Er is een groep wetenschappers die vermoedt dat dit wel eens de neurale basis van onze intuïtie zou kunnen zijn”.
Tijdens een neuro-sensitieve mindfulness sessie kun je op nieuwsgierige wijze je binnenwereld ontdekken met niet-oordelende, nieuwsgierige en milde aandacht. Zeker in combinatie met kunst als externe hulpbron. Het biedt je ruimte om uit je automatische reacties te stappen, je perspectivische lenigheid te trainen en je bewustzijn te verdiepen en verfijnen. Het leert je op je intuïtie te vertrouwen, of hier op een creatieve, inventieve, vindingrijke manier op te reageren. “We kunnen ons met behulp van mindfulness beter verhouden tot de lastige dingen in het leven. We kunnen beter voor onszelf en ons naasten zorgen. En het draagt bij aan ons gevoel van welbevinden. Misschien staan we onszelf door mindfulness zelfs vaker toe ergens over te mogen twijfelen. Want door oké te zijn met iets niet weten, zijn we beter in staat om onze intuïtie te volgen.”
Nieuwsgierig geworden?
Jolien heeft speciaal voor jou een korte geleide meditatie opgenomen waarmee je je tentoonstellingservaring in alle rust kunt verwerken. Deze kun je hierboven beluisteren. Wil je op zondagochtend voor openingstijd de tentoonstelling opnieuw ervaren, onder de bezielende leiding van Jolien? Dat kan tijdens de live Mindfulness X Intuïtie sessies op 30 oktober, 4 december, 18 december en 15 januari. Klik hier voor meer informatie en tickets.
Over Jolien Posthumus
Met 15 jaar ervaring als Kwartiermaker Cultuur & Welzijn stelt Jolien programma's samen die de relatie tussen cultuur, welzijn en mindfulness verkennen. Als hoogste graad trauma- en neurosensitief mindfulnesstrainer en -therapeut i.o. verzorgt ze trainingen, programma’s, workshops en culturele interventies die bijdragen aan het mentale en fysieke welzijn.