Introductie interactief kijken naar kunst
We leveren graag een bijdrage aan de integratie van kunst-, cultuur- en erfgoededucatie in het onderwijs. Daarom delen we via deze museumles graag onze kennis en ervaringen met (aankomende) docenten. In Museum De Lakenhal nodigen we onze bezoekers (jong en oud) uit om rustig de tijd nemen om naar de kunstwerken en voorwerpen te kijken die zijn verzameld en uitgestald. Maar hoe doe je dat eigenlijk, zo’n kunstwerk bekijken? In onze Cursus Kijken laten we leerlingen uit het voortgezet onderwijs kennismaken met een aantal heel verschillende manieren waarop je actief naar kunst kan kijken: door je ogen te gebruiken (bekijken), door de rest van je lichaam te gebruiken (bewegen), door te vertellen wat je ziet (beschrijven), door met elkaar te praten over wat je ziet (bespreken) en door zelf iets te maken (bewerken). Dan blijkt het eigenlijk best gemakkelijk en leuk te zijn om uitgebreid naar een kunstwerk te kijken - en er ondertussen ook nog iets van op te steken!
In dit actieve programma maken aanstaande docenten kennis met de manier waarop we in Museum De Lakenhal het interactief kijken naar beeldende kunst, architectuur en vormgeving stimuleren bij kinderen en jongeren. En hoe we kinderen en jongeren door ‘het kijken naar kunst’ te laten onderzoeken spelenderwijs kennis laten maken met basisbegrippen uit de beeldende kunst. We hebben hiervoor uit onze Cursus Kijken ‘proefstukjes’ gekozen, die studenten onder begeleiding van één van onze onderwijsrondleiders zelf uit zullen proberen. Tijdens het programma is er tijd om vragen te stellen en om de eigen visie op kunst- en museumeducatie verder vorm te geven – of op te starten, zodat studenten deze direct toe kunnen passen in hun eigen lespraktijk.
Deze museumles is bij uitstek geschikt voor pabo-studenten, icc’ers in opleiding en studenten kunsteducatie of museumeducatie voor bijvoorbeeld po en vo.
leerdoelen
Studenten leren:
• de visie op museum- en kunsteducatie van Museum De Lakenhal kennen
• hoe de visie van Museum De Lakenhal in de praktijk vorm krijgt in de op kunsteducatie gerichte programma’s voor schoolgroepen
• hoe ze een begin kunnen maken met het formuleren van een eigen visie op museum- en kunsteducatie, of;
• hoe ze hun eigen visie op museum- en kunsteducatie verder aan kunnen scherpen of bijstellen
praktische informatie
Duur: 2,5 uur
Prijs per groep van maximaal 15 studenten: €150,- incl. museumentree
Vraag dit programma minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl.