Home
tentoonstellingen

2 maart t/m 21 juli 2024

Kimsooja - Thread Roots

Museum De Lakenhal presenteert met trots van 2 maart t/m 21 juli 2024 de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Het is de eerste solopresentatie van de Koreaanse kunstenaar in Nederland. Kimsooja geldt als een van de meest toonaangevende kunstenaars ter wereld. Haar werk is sterk geworteld in Koreaanse tradities en krijgt vorm in verschillende media. In haar kunst combineert Kimsooja persoonlijke geschiedenis met globale thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn.

filminleiding op de tentoonstelling

In de korte, gelijknamige film Kimsooja - Thread Roots vertelt Kimsooja meer over haar werk, de tentoonstelling en haar band met Leiden. Ook hoor je directeur Tanja Elstgeest en conservator actuele kunst Nicole Roepers over de bijzondere relatie tussen Kimsooja's werk en de collectie van Museum De Lakenhal. De film is gemaakt door Gilles Coudert en te zien op de Achterplaats van het museum.

Foto: Joep Jacobs

Textiel en migratie

Kimsooja geldt als een van de meest toonaangevende kunstenaars ter wereld. Haar werk is geworteld in Koreaanse tradities en krijgt vorm in verschillende materialen en media. In haar oeuvre combineert zij persoonlijke geschiedenis met globale thema’s als thuis, migratie en bewegingsvrijheid. In haar installaties, performances, sculpturen, films en foto’s speelt textiel als materiaal en symbool een terugkerende rol. Zo verwijzen haar bekende veelkleurige bottari, geknoopte bundels van Koreaanse bedspreien waarin persoonlijke bezittingen worden vervoerd, naar de relatie tussen textiel en migratie. Deze twee thema’s keren ook in de collectie van Museum De Lakenhal veelvuldig terug.

Foto: Joep Jacobs

Dialoog met de collectie

In de tentoonstelling Thread Roots onderzoekt Kimsooja haar culturele geschiedenis binnen haar ontwikkeling als kunstenaar én in relatie tot de collectie van het museum. In de tentoonstellingszalen zijn twee films uit haar Thread Routes-serie en de monumentale installatie Meta Painting te bewonderen, waarin zij reflecteert op de schilderkunst als kunstvorm. Verder zijn in ruimtes waar de textielgeschiedenis van Leiden wordt verteld interventies van Kimsooja’s hand te zien. Hiervoor maakte de kunstenaar ook nieuw werk, waarin Koreaanse stalen het uitgangspunt vormen voor een dialoog met de Leidse textielcollectiestukken.

VERBINDING MET LEIDEN

Museum De Lakenhal is sinds 1874 gehuisvest in de Laecken-Halle, een monumentale, zeventiende-eeuwse keurhal voor wollen stoffen. Het Leiden van vandaag is gestoeld op deze lakenindustrie. Het werk van Kimsooja, dat een verbinding maakt tussen textiele ambachten, cultuurgeschiedenis en schilderkunst, gaat een dialoog aan met de geschiedenis van het museum en de stad. In 2022 realiseerde de kunstenaar in opdracht van het Lucas van Leyden Fonds vlak voor Museum De Lakenhal het tijdelijke kunstwerk To Breathe - Leiden. Ook hierin verwijst zij naar Leiden als textielstad en laat zij de bogen – die reflecteren in het water – fungeren als naald en draad, die de stad en haar inwoners verbindt.

KIMSOOJA, TO BREATHE - LEIDEN, 2022
KIMSOOJA, TO BREATHE - LEIDEN, 2022 Foto: Jonathan Floréz Brand

Over Kimsooja

Kimsooja werd in 1957 geboren in Zuid-Korea en woont in Parijs en Seoul. Haar werk was eerder te zien op talloze locaties en in musea over de hele wereld, waaronder in solotentoonstellingen in het Museum of Modern Art in New York, het Samsung Museum of Art in Seoul en het Guggenheim Museum in Bilbao. Zij vertegenwoordigde Korea op de Biënnale van Venetië (2013) en op de Biënnale van São Paulo (1998) en nam deel aan Kassel Documenta (2017) en aan vele andere internationale biënnales en triënnales. Haar werk viel meermaals in de prijzen. In 2019 werd ze bekroond met de Lucas Art Award van het Leidse Lucas van Leyden Fonds.

Foto: Bram Vreugdenhil

In de pers

De Volkskrant: 'De Koreaanse kunstenaar Kimsooja blaast met haar installaties en sculpturen nieuw leven in de collectie van Museum De Lakenhal.'

NRC: 'De Zuid-Koreaanse kunstenaar Kimsooja laat zien hoe textiel en migratie samenhangen.'

Museumtijdschrift: 'Thread Roots biedt een kennismaking met het interessante werk van Kimsooja, dat vraagt om meer.'

Metropolis M: 'Thread Roots is een tentoonstelling die schoonheid niet schuwt: felle kleuren, satijnachtige stoffen en ingewikkelde patronen vormen de rode draad in de presentatie.'

De Groene Amsterdammer: 'Kalme observaties van ambachtslieden aan het werk in een traditioneel métier in hun eigen omgeving.'


Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin je alles te weten komt over Kimsooja en haar tentoonstelling in Museum De Lakenhal. Met bijdragen van onder meer Nicole Roepers, Kitty Zijlmans, Amanda Pinatih, Keumhwa Kim, Roel Arkesteijn en Colin Huizing. De vormgeving was in handen van Anton Spruit.

Het boek is tweetalig (Nederlands en Engels) en voor €20,00 te koop in de museumwinkel. Op vertoon van je Museumkaart ontvang je 50% korting.

Participatieproject

Draden

De deelnemers van het participatieproject Draden zijn bekend! Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, kwamen de deelnemers van het project Draden voor het eerst samen in Museum De Lakenhal. Deze twaalf vrouwen uit Leiden en omgeving hebben veel meer gemeen dan alleen hun migratie- of bi-culturele achtergrond: ze werken allemaal in hun vrije tijd graag met textiel. De komende maanden komen zij regelmatig samen in het museum om hun kennis en verhalen met elkaar te delen. De vrouwen hebben zeer diverse achtergronden: zij komen onder meer uit Chili, Argentinië, Zwitserland, Marokko, Pakistan, Turkije, Palestina, Syrië, Algerije en Indonesië. De komende maanden geven zij inzicht in hun maakprocessen. Het project Draden wordt afgesloten met een feestelijke eindpresentatie op 12, 13 en 14 juli in Museum De Lakenhal. Leer de deelnemers kennen.


Deze tentoonstelling en het bijbehorende publieksprogramma worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Korea Foundation, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Leiden.