Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Bezoek tijdens Lakenhal Laat dit voorjaar ‘s avonds de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid en doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

LAKENHAL LAAT – VANITAS ALS INSPIRATIEBRON

VRIJDAG 14 APRIL VAN 19.00 TOT 22.00 uur


Kunstenaars zijn altijd op zoek naar inspiratie. Voor hedendaagse makers vormt het werk van David Bailly een prachtige inspiratiebron. Met name zijn vanitasstillevens spreken nog altijd tot de verbeelding. De thema’s tijd, dood en ijdelheid zijn immers universeel – ze houden ons ook vandaag de dag nog flink bezig. Tijdens deze editie van Lakenhal Laat maak je daarom kennis met verschillende (makers van) actuele bewerkingen van het vanitasthema in de vorm van videokunst, fotografie, spoken word en klassieke muziek. Daarnaast daagt filosoof Lammert Kamphuis je op een ontspannen manier uit om stil te staan bij het thema sterfelijkheid en is het Atelier de hele avond geopend voor een inloopworkshop.

HET PROGRAMMA

MEET THE ARTISTS: KOEN HAUSER, BRAM KORTEKAAS & INGE REISBERMAN

Om 19.30 uur in het Auditorium

Luuk Heezen (onder andere bekend van de podcast Kunst is Lang) vraagt Koen Hauser, Bram Kortekaas en Inge Reisberman het hemd van het lijf over hoe zij zich verhouden tot de thema’s tijd, dood en ijdelheid, en hoe het werk van David Bailly hen (al dan niet) inspireerde in hun eigen creatieve maakproces.

Over Koen Hauser

Koen Hauser (1972) is fotograaf en beeldend kunstenaar. Zowel in opdracht als in zijn autonome projecten verwijst hij naar beelden uit culturele instellingen, musea, archieven en het publieke domein. Zijn werk wordt vertegenwoordigd in zowel nationale als internationale collecties – waaronder die van Museum De Lakenhal. Voor de publicatie In your face maakte hij in opdracht van Haro Schultz van Haegen een gloednieuwe fotoserie, geïnspireerd op objecten uit de persoonlijke collectie van Haro en het Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder van David Bailly.

Over Bram Kortekaas

Bram Kortekaas (1989) is componist van hedendaagse klassieke muziek. Zijn muziek is onder andere uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Bij het Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder van David Bailly componeerde Bram het gloednieuwe stuk Vanitas vanitatum, dat tijdens deze editie van Lakenhal Laat live op zaal ten gehore wordt gebracht.

Foto: Malou Kranen

Over Inge Reisberman

De video-installaties van beeldend kunstenaar Inge Reisberman (1959) karakteriseren zich door een uitgebalanceerde verhouding tussen poëzie en rauwheid en vakmanschap en verbeelding, waarbij inhoud en omgeving op conceptuele en zintuiglijke wijze samenkomen. Haar werk is vertegenwoordigd in diverse landelijke collecties, waaronder die van Museum De Lakenhal. Tijdens David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid is haar werk The Last Waltz uit de videoserie Homo Bulla op de Achterplaats te bewonderen, waarin rookbellen op poëtische wijze uiteenvallen in de Leidse Meelfabriek. Direct na afloop van deze sessie is haar werk eenmalig in het Auditorium te zien.

Foto: Hans van Egdom

MINIATUREN VAN MUZIEK EN BEELDENDE KUNST – KLASSIEK CONCERT OP ZAAL

Om 19.30 en 21.00 uur in de Rembrandtzaal

Beeldende kunst en muziek vormen vaak een prachtige combinatie. In de Rembrandtzaal brengen violiste Tosca Opdam, artistiek directeur van de Miniaturen-serie, en altviolist Iteke Wijbenga in een intieme setting vier klassieke werken ten gehore, die prachtig aansluiten op het leven en het werk van David Bailly. Het gloednieuwe stuk Vanitas Vanitatum van Bram Kortekaas ontbreekt natuurlijk niet! Per concert is er plek voor maximaal 40 personen.

Over Tosca Opdam


Foto: Maarten Schuth

Al op elfjarige leeftijd soleerde violiste Tosca Opdam voor het eerst met een orkest. Daarna vestigde ze alle aandacht op zich toen zij in 2011 het Oskar Back Concours won. ‘Een overrompelende muzikale persoonlijkheid’ noemde de Volkskrant haar bij die gelegenheid. Sindsdien heeft Tosca wereldwijd haar viool laten horen. Zo trad ze op in het Amsterdamse Concertgebouw, De Doelen in Rotterdam en Carnegie Hall in New York en soleerde ze met Holland Symfonia. Ook speelde ze tijdens het Delft Chamber Music Festival, het Amsterdams Grachtenfestival en het Bevrijdingsconcert aan de Amstel in aanwezigheid van de Koninklijke familie.

Over Iteke Wijbenga



Iteke Wijbenga is een veelzijdige altvioliste. Ze voltooide haar masteropleiding cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien treedt ze op in binnen- en buitenland: in de grote en kleine zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en op festivals zoals het Grachtenfestival. Kamermuziek is haar grootste passie. Ze is lid van o.a. het Helios Trio en speelt vaak samen met Lars Wouters van den Oudenweijer en Tobias Borsboom. Ook heeft ze een parttime positie in het Residentie Orkest. Iteke is oprichter en artistiek leider van het Kamermuziekfestival Groningen dat in 2022 haar eerste editie beleefde.

YOU ONLY DIE ONCE - LEZING

Om 21.00 uur in het Auditorium

Met zijn vanitas-stillevens verkondigde David Bailly in de 17e eeuw een duidelijke boodschap: richt je op het eeuwige leven, want je tijd op aarde is maar vluchtig. Eén ding weten we ook nu nog heel zeker: dood gaan we allemaal. Daar denken we liever niet te veel aan. Maar dat zou wel eens een grote vergissing kunnen zijn! We kunnen volgens veel filosofen de zekerheid van de dood namelijk gebruiken om ons leven vandaag zo intens en mooi mogelijk te leven. Tijdens deze interactieve lezing van filosoof, bestseller auteur en spreker Lammert Kamphuis word je op een ontspannen manier uitgedaagd om stil te staan bij sterfelijkheid. Daarnaast onderzoek je met de andere deelnemers hoe de houding ten opzichte van de dood per cultuur en tijd verschilt – met de 17e eeuw als vertrekpunt.

DE BLOEMEN EN DE DOOD - SPOKEN WORD

Om 19.15, 20.15 en 21.30 uur in de tentoonstellingszalen

Sophia Blyden is schrijver, dichter en programmamaker. In haar teksten onderzoekt ze thema's als eenzaamheid, machtsverhoudingen en haar wortels in het Caribisch gebied. Vaak op een toon die aan het cynische en bittere raakt. Ze gaat op zoek naar woorden die het uitzichtloze en depressieve van onze huidige maatschappij weergeven, zonder de luchtigheid en hoop volledig te verliezen. Speciaal voor deze editie van Lakenhal Laat liet ze zich inspireren door de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid en onderzoekt ze via spoken word de vergankelijkheid van ons bestaan. Wat betekent vergankelijkheid in een tijd waarin de wereld in brand lijkt te staan? Per keer is er plek voor 20 personen.

Foto: Sanne de Wilde

SPIEGELEN - INLOOPWORKSHOP

De hele avond in het Atelier

De Leidse kunstenaar Maurice Braspenning is in de ban van David Bailly. In zijn Bailly Project beet hij zich vast in één werk: Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder. Hij lichtte er details uit, vervormde ze en verwerkte er zijn eigen verhalen in. In deze inloopworkshop laat hij je, geïnspireerd op zijn eigen proces, kennismaken met de fijne kneepjes van het zelfportret.

BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLING

de hele avond

Tijdens Lakenhal Laat kun je natuurlijk ook David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid bezoeken. In deze tentoonstelling staat Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder centraal. Ondanks dat dit werk veel mensen bekend voorkomt, is de schilder bij het grote publiek amper bekend. In deze tentoonstelling brengen we daarom deze onbekende 17e-eeuwse meesterschilder onder de aandacht. Je leert David Bailly en zijn werk kennen aan de hand van 90 stukken, waaronder portretten en vanitasvoorstellingen van zijn hand, en werk van tijdgenoten als Gerrit Dou, Jan Lievens en Rembrandt van Rijn.

Foto: Joep Jacobs

praktische informatie



  • Datum: vrijdag 14 april
  • Tijd: 19.00 – 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen.
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)

Let op: alleen de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid is tijdens deze editie van Lakenhal Laat geopend. De rest van het museum is gesloten. Het programma kan in aanloop naar de avond zelf door onvoorziene omstandigheden nog wijzigen. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele info.

COLOFON

Lakenhal Laat wordt op 14 april mede mogelijk gemaakt door:

Sophia Blyden
Maurice Braspenning
Koen Hauser
Luuk Heezen
Lammert Kamphuis
Bram Kortekaas
Tosca Opdam
Inge Reisberman
Iteke Wijbenga