Home
activiteit

Lezing De Moord op Musius

zaterdag 10 december om 14.00 uur

De geschiedenis vertelt vaak het verhaal van de overwinnaars. Wie het in Leiden over de watergeuzen heeft, denkt meestal aan hun rol als bevrijders van de stad, op 3 oktober 1574. Maar ook sommige van hun slachtoffers zijn in de geschiedboeken terechtgekomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de priester Cornelis Musius, die op 10 december 1572 in handen viel van geuzenaanvoerder Lumey, en op diens bevel in Leiden werd gemarteld en in de Breestraat werd opgehangen. In de Schuilkerk in Museum De Lakenhal lees, hoor en zie je deze winter meer over het leven en de dood van Musius. En op 10 december, precies 450 jaar na zijn dood, duikt hoogleraar Judith Pollmann dieper in dit bijzondere geschiedenisverhaal.

Tijdens haar lezing kijken kijken we niet alleen naar het verhaal over de moord en de context van die executie, maar vragen we ons ook af hoe het verhaal van Musius werd overgeleverd, en waarom? Hoe kwam het in de geschiedboeken terecht? Wie hield dit verhaal in leven? We zullen zien dat Leidse katholieken heel veel deden om het verhaal van Musius’ lijdensweg te koesteren, maar dat het ook een rol ging spelen in een breder verhaal, over het leiderschap van Willem van Oranje van de Opstand in de Nederlanden.

Judith Pollmann is hoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, en specialist in de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Samen met Raymond Fagel publiceerde ze in 2022 het boek 1572. Burgeroorlog in de Nederlanden. Dit bijzondere boek wordt ook in onze museumwinkel verkocht.

Praktische informatie:

  • Datum: zaterdag 10 december
  • Tijd: 14.00 uur
  • Locatie: Auditorium
  • Prijs: gratis met een geldig entreebewijs
  • Aanmelden: is niet verplicht maar stellen we zeer op prijs via deze link