Lunä Event
Op 28 september vond in Museum Boerhaave een LUNÄ Talk van Marjolijn Dijkman plaats: een gesprek rond een reproductie van de ovale eet- en discussietafel van de Lunar Society. Dit wisselende genootschap van vooraanstaande wetenschappers, filosofen en uitvinders werd in 1765 in Birmingham opgericht en kwam steeds bij volle maan aan deze tafel bijeen om nieuwe wetenschappelijke inzichten met elkaar te delen. Tweeëneenhalve eeuw na de oprichting van de Lunar Society maar eveneens bij volle maan, kwamen verschillende wetenschappers en geïnteresseerden samen in de Boerhaavezaal, op uitnodiging van Dijkman. In de voormalige ziekenzaal, vernoemd naar een van de grondleggers van de klinische pathologie – Herman Boerhaave – gingen zij met elkaar in gesprek over onsterfelijk, kunstmatig én buitenaards leven.
De wetenschappers in kwestie introduceerden elk een onderwerp, interesse of observatie door een object mee te nemen, dat vervolgens op de tafel te bewonderen was of een ronde maakte door ieders handen. Een eeuwenoud planetarium, een meteoriet, een proefschift over computers en rechtsspraak, een kunstheup, een dvd van de sciencefiction film 'Contact', een model van de hersenen, een stapel Duplo-stenen, een origineel boek van Christiaan Huygens, een reproductie van de foto 'Earth Rise' en afbeeldingen van ‘fractals’; ze leidden een avond in van speculatie en discussie over technologische innovaties en hun maatschappelijke implicaties. Zo voer het gesprek langs 5 kilometer lange alien-gaswolken, morele evolutie van kunstmatige intelligentie (en de antropomorfe duidingen van zulke processen) en mensen die constant overal data lekken, bewust of niet.
Soms werd de vergelijking gezocht met de wetenschap in de 18de eeuw. Zijn de informele vormen van kennisuitwisselingen in Silicon Valley vergelijkbaar met die van de Lunar Society? En waren wetenschappers destijds inderdaad meer ‘onschuldig aan het uitvinden’, zonder de dreiging dat het als vanzelf de verkeerde kant op zou gaan?
De gesprekspartners waren onder meer: Dirk van Delft (directeur Museum Boerhaave), Marjolijn Dijkman (kunstenaar), George van Hal (wetenschapsjournalist en auteur van o.a. Robots, Aliens en Popcorn), Jaap van de Herik (hoogleraar Rechtsgeleerdheid en Computerwetenschappen), Maarten Lamers (creatief onderzoeker in Mediatechnologie en Computerwetenschappen), Peter Pels (hoogleraar Antropologie en leider van onderzoeksgroep The Future is Elsewhere) en Dorien Zandbergen (antropoloog gespecialiseerd in digitale cultuur).
Sleutelstad maakte een verslag van de avond.
lees het hier