Home
tentoonstellingen

9 november 2024 – verlengd t/m 13 april 2025

Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken

Museum De Lakenhal presenteert van 9 november 2024 t/m 13 april 2025 Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken. In dit participatieve kunstproject worden de verbanden tussen de historische Leidse lakenindustrie en de slavenhandel onderzocht. Speciaal voor dit project werkt kunstenaar Sarah van Lamsweerde (NL/BE) samen met erfgoedspecialist en performer Alicia Hoost (NL/SU), theatermaker en stemperformer Esther Mugambi (AU/KE), beeldend kunstenaar Eugenie Boon (NL/CW) en textielkunstenaar Claire Zandvliet (NL).

MAJALLA

De naam Majalla verwijst naar een tot slaaf gemaakt jongetje dat werd genoemd in de correspondentie rondom Daniel van Eijs, een 18de-eeuwse Leidse lakenhandelaar en latere plantage-eigenaar. Historicus Sjoerd Ramackers ontdekte dit tragische verhaal tijdens zijn onderzoek naar de rol van Leiden in de koloniale geschiedenis in opdracht van Museum De Lakenhal. Majalla staat symbool voor de talloze levens die verloren gingen op de plantages van Van Eijs in Berbice (het huidige Guyana), waar de gemiddelde levensduur van tot slaaf gemaakte mensen slechts acht jaar bedroeg.

VRIJHEIDSMANTEL

Geïnspireerd door verhalen van verzet tegen slavernij, besloten Hoost en Van Lamsweerde om postuum een vrijheidsmantel te creëren voor Majalla en zijn lotgenoten. Deze mantel, een symbool van hoop en waardigheid, verbeeldt hoe Majalla zichzelf had kunnen bevrijden in een wereld van inhumane uitbuiting.

ONTRAFELSESSIES

Voor deze installatie lieten de kunstenaars een nieuwe stof weven, geïnspireerd op historisch onderzoek. Deze stof werd ontrafeld in gesprekssessies met een diverse groep mensen uit Leiden en omgeving. De kunstenaars interviewden ook personen met Surinaamse en Caribische wortels. Tijdens de ’ontrafelsessies’ deelden de participanten verhalen, ervaringen en liederen over kolonialisme en slavernij. Het ontrafelde textiel werd verwerkt in een installatie van tactiele sculpturen en de verhalen verweven tot liederen.

Foto: Wilke Geurds

Deze presentatie is toegankelijk voor personen met en zonder visuele beperking. Download de Lakenhal-app en scan de qr-codes voor extra ondersteuning. Je herkent de qr-codes aan de geleidetegels op de vloer. Met een OV-begeleiderskaart of GPK-Passagierskaart mag je een begeleider gratis meenemen. Ook tolken in functie en geregistreerde hulphonden zijn gratis welkom. Lees meer over de toegankelijkheid in het museum.

"Show me your faults, oh cloth

Your tears are to be torn

Your seams hide stories

My hands will pull your threads

Show me your faults,

oh cloth"

Foto: Claire Zandvliet | Ontwerp kraag: Janneke Raaphorst
Foto: Wilke Geurds

PRESENTATIE EINDRESULTAAT & Lakenhal Laat

Het ontrafelde textiel uit deze sessies wordt door kunstenaar Eugenie Boon samengevoegd tot tactiele sculpturen; de verhalen worden verweven tot liederen. De resultaten komen samen in een installatie en een reeks performances. De installatie is van 9 november 2024 tot en met 13 april 2025 in Museum De Lakenhal te zien. De datum van de volgende performance wordt binnenkort bekend gemaakt.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Sarah van Lamsweerde, Alicia Hoost, Esther Mugambi, Eugenie Boon, Claire Zandvliet, Coöperatie Leidse Weverij, Fonds voor Cultuurparticipatie en Mondriaan Fonds.

Met dank aan Sara Wieman en haar onderzoek over historisch Leids fustein bij het reconstrueren van de stof voor Majalla’s Mantel.

Dit initiatief van de kunstenaars sluit aan bij de ambitie van Museum De Lakenhal om het Leidse slavernij- en koloniale verleden in relatie tot haar collectie en geschiedenis beter in beeld te brengen.