Matthew Deleget
Hammond (Verenigde Staten), 1972
Hij mag dan Amerikaan zijn, Mathew Deleget (1972) beschouwt De Stijl toch als onderdeel van zijn artistieke erfgoed omdat hij als schilder werkt in de traditie van de abstractie. Toen Mondriaan in september 1940 aankwam in New York begonnen abstracte schilders de strategieën van De Stijl aan te passen en te herinterpreteren ten behoeve van hun eigen werk. In zijn werk put Deleget vrijelijk uit zijn voorgangers om die te mixen en vaak volledig omver te gooien. Hij is vooral geïnteresseerd in de primaire kleuren rood, geel en blauw. Hij hanteert ze als uitgangspunten, kant-en-klare vaste gegevens en conventies. Ook het raster behandelt hij op deze manier, stelt daarbij de kleur centraal en put uit de hele periode voor zijn werk.
Met zijn pluralistische aanpak combineert Deleget schildertechnieken met conceptuele werken, processen en installatiestrategieën. In zijn werk reageert hij op wat hij dagelijks ziet en hoort en absorbeert en verwerkt dat: stadscultuur, corporate government, propaganda via het nieuws, uitzichtloze oorlogen, religieus fundamentalisme, gewetenloos materialisme, enz. Hij benadert het probleem van de (reductionistische) abstractie vanuit elke mogelijke invalshoek.
Matthew Deleget heeft geëxposeerd (solo en in groepstentoonstellingen) in de VS, Europa, Australië, en Nieuw-Zeeland. Zijn werk werd opgenomen in de 2014 Whitney Biennial van Michelle Grabner in het Whitney Museum of American Art, New York. Zijn werk was ook te zien in onder meer MoMa/P.S.1, Bronx Museum of Arts, Herbert F. Johnson Museum, Bass Museum of Art en Indianapolis Museum of Contemporary Art. Deleget is tevens werkzaam als curator en medewerker kunst.
In 2003 hielp Deleget MINUS SPACE op te richten, een galerie in Brooklyn, NY, die gespecialiseerd is in hedendaagse abstracte kunst en pionierende nieuwe en bekende kunstenaars en collecties uit de Verenigde Staten, Europa, Zuid-Amerika en Australië vertegenwoordigt. Sinds 2006 organiseert hij ook solo- en groepsexposities in de galerie van MINUS SPACE en in het kader van andere nationale en internationale samenwerkingsverbanden.