Monumentaal kunstwerk Plastic Bags als onderdeel Global Imaginations
in opbouw in De Meelfabriek
8 juni 2015
In de aanloop naar de opening van de internationale kunsttentoonstelling Global Imaginations (27 juni t/m 4 oktober 2015) in De Meelfabriek in Leiden wordt een team van tientallen vrijwilligers ingezet bij de opbouw van het kunstwerk Plastic Bags van Pascale Marthine Tayou (1966, Nkongsamba, Kameroen). Speciaal voor De Meelfabriek wordt een nieuwe versie gemaakt van deze monumentale installatie, die onder meer eerder te zien was in Gare Saint-Lazare (Parijs) en de Kunsthalle Wien. Het werk komt te hangen in de schacht van het voormalige meelmagazijn. In totaal dienen 15.000 gekleurde plastic zakken te worden geknoopt aan een visnet. Met een totale lengte van 12,5 m en een aflopende doorsnede van 3,5 naar 2,5 m wordt het werk een van de eyecatchers van de expositie. De opbouw neemt twee volle weken in beslag.
Tayou ziet een plastic zak als het handelsmerk van globalisering, alomtegenwoordig in winkels, huizen en ook in de natuur. Plastic staat symbool voor consumentisme, afval en vervuiling, maar in toenemende mate ook voor vluchtelingen die hun leven wagen in de hoop op een beter leven, met al hun bezittingen in een plastic tas. In zijn kunstwerk zet Pascale Martine Tayou deze negatieve associaties om in schoonheid.
Over Pascale Marthine Tayou
Pascale Marthine Tayou maakt kleurrijke werken van zelf vervaardigde en gevonden voorwerpen, vaak traditionele Afrikaanse artisanale objecten, waarmee hij op speelse wijze reflecteert op actuele mondiale politieke en sociale kwesties. Tayou woont en werkt in Yaoundé, Kameroen en Gent (België).
Over Global Imaginations
Twintig toonaangevende kunstenaars uit alle continenten tonen op uitnodiging van Museum De Lakenhal hun visie op de huidige geglobaliseerde wereld. Grootschalige installaties, videoprojecties en sculpturen bieden boeiende afspiegelingen van actuele thema’s en ontwikkelingen. Speciaal voor de tentoonstelling maakten negen kunstenaars nieuw werk. Global Imaginations vindt plaats ter gelegenheid van het 440-jarig bestaan van de Universiteit Leiden, en komt tot stand in samenwerking met Museum Volkenkunde en LeidenGlobal. De tentoonstelling sluit zo aan bij de bijzondere traditie van Leiden als kosmopolitische universiteitsstad.
Global Imaginations is mede mogelijk gemaakt dankzij De Meelfabriek, met financiële steun van het Mondriaan Fonds, Stichting Doen, VSBfonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Cultuurfonds BNG, Stichting Stokroos en Cultuurfonds Leiden.
Meer informatie: globalimaginations.nl