Home
activiteit

Museum De Lakenhal viert feest

dagprogramma: 1 mei, van 10.00 tot 17.00 uur

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. Dat vieren we met gratis toegang van vroeg tot laat. Overdag is er van alles te doen, zoals flitslezingen, muziek, workshops, ontmoetingen en natuurlijk taart.

Museum De Lakenhal was in de beginjaren vanaf 1874 elke zondagmiddag gratis te bezoeken - al sinds zijn oprichting wilde het museum de stadscollectie voor iedereen toegankelijk maken. Geheel in die traditie is Museum De Lakenhal op haar verjaardag op 1 mei ook gratis open. Bekijk hieronder het programma.

Praktische informatie

  • Datum: woensdag 1 mei
  • Tijd: 10.00-17.00 uur
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: niet nodig, je kunt gratis binnenlopen
naar het programma

blokkenschema

Programma

Opening met aubade en de burgemeester

10.00 uur vanaf de kade voor het museum

De dag wordt geopend met een aubade (een muziekopvoering in de ochtend om een jubileum te vieren) van de show-en marchingband Jong K&G. Om 10.00 uur spelen zij vanaf de kade voor het museum hun muziekstuk. Vervolgens openen de burgemeester Peter van der Velden en directeur van het museum Tanja Elstgeest de poort en gaat het feest echt beginnen. Iedereen mag gratis naar binnen.

Foto: Karin Borghouts

Onthulling nieuw werk Claudy Jongstra

10.45 uur op de Achterplaats

Nieuw werk van Claudy Jongstra wordt op 1 mei onthuld in het trappenhuis dat de begane grond van de oude Laecken-Halle verbindt met de etage waar de textielgeschiedenis van Leiden wordt gepresenteerd. Het nieuwe werk, genaamd Celebrate the Flavours of Wool, volgt op een tentoonstelling uit 2020-2021 in Museum De Lakenhal. Dit zes meter lange werk wordt onderdeel van de collectie van Museum De Lakenhal. Het werk wordt onthuld door burgemeester Peter van der Velden in aanwezigheid van Claudy Jongstra.

Tijdens het avondprogramma Nacht van de Zintuigen zal violist Tosca Opdam een zelf gecomponeerd muziekstuk ten gehore brengen met Celebrate the Flavours of Wool als inspiratiebron.

Foto: Monique Shaw
Foto: Lidya Nada/ Unsplash

Taart & poffertjes

Wie jarig is, trakteert! De eerste 150 bezoekers van de dag krijgen taart. Tussen 12.00 en 15.00 uur worden poffertjes uitgedeeld.

Nieuwe blikken door bekende en minder bekende Leidenaren

Op verschillende plekken in het museum

Eenmaal in het museum kun je alle kanten op. Dwaal door het museum en laat je verrassen door persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende Leidenaren die bij hun favoriete object vertellen waarom dit werk zo bijzonder voor hen is. Maak kennis met de favorieten van onder meer kunstenaar Koen Hauser, 'Leidse Glibber' Emile van Aelst, jongeren van Studio Moio en politicus Senna Maatoug. Ook kom je huidige en voormalige museummedewerkers, vrijwilligers, conservatoren en directeuren van Museum De Lakenhal tegen.

Foto: Taco van der Eb
Foto: Simone Both

Workshops

De hele dag in het Atelier

Wat is er over 150 jaar in het museum te zien? Maak je eigen tekening voor het museum van de toekomst. In het Open Atelier kun je de hele dag terecht voor kleurrijke workshops zoals ‘marmeren met scheerschuim’ en ‘knoop het aan elkaar’.

Kindercolleges en flitslezingen

van 12.00 tot 16.00 uur in het Auditorium

In het auditorium is tussen 12.00 en 16.00 uur een programma vol kindercolleges van bijzondere gasten en flitslezingen door onze conservatoren te volgen:

  • 12.00 uur: conservator geschiedenis Jori Zijlmans over de ontstaansgeschiedenis van het museum
  • 12.30 uur: conservator moderne kunst Renée Volkers over 150 jaar Museum De Lakenhal in affiches
  • 13.00 uur: kindercollege 'De feestjurk van Jenny: een nieuwe manier van schilderen' over feestkleding door Els de Baan
  • 13.45 uur: conservator oude kunst Janneke van Asperen over Rembrandts Vier Zintuigen
  • 14.15 uur: conservator actuele kunst Nicole Roepers over hedendaagse kunstopdrachten in de collectie
  • 14.45 uur: kindercollege 'De feestjurk van Jenny: een nieuwe manier van schilderen' door Els de Baan
  • 15.30 uur: conservator kunstnijverheid Prosper de Jong over 'Ingemetselde Leidse geschiedenis'
  • 16.00 uur: conservator van de toekomst: Jori Zijlmans vertelt over het museum van de toekomst
Foto: Simone Both
Foto: Taco van der Eb

Voorleeskwartiertjes

11.30, 12.30, 13.45 en 15.15 uur in de Arnhemse kamer

Gedurende de dag zijn er verschillende voorleeskwartiertjes, speciaal voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar. Schuif aan in de Arnhemse kamer en laat je voorlezen uit het boek Rembrandt en Lucia van Mylo Freeman.

Rondleidingen door het museum

Startpunt: Achterplaats

In maximaal 30 minuten word je door professionele rondleiders door het museum gegidst. Ze vertellen over verschillende tentoonstellingen en hun favoriete werk. Kies je onderwerp en sluit aan:

  • 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 16.00 uur: Kimsooja - Thread Roots
  • 13.00 uur: rondleiding in Nederlandse Gebarentaal door de hoogtepunten uit de collectie en Rembrandts Zintuigen (duur: 60 min)
  • 15.00 uur: Strijden ga ik
Foto: Taco van der Eb

AI en het museum van de toekomst door Koen Hauser

Tussen 11.30 en 16.00 uur in de Oud-Hollandse keuken

Kunstenaar Koen Hauser maakt sinds een aantal jaar foto's met behulp van kunstmatige intelligentie. Om 11.30 uur legt hij aan de hand van objecten uit Museum De Lakenhal uit hoe je met AI beelden genereert. Daarna zal hij gedurende de dag laten zien hoe het museum van de toekomst eruit ziet. Jij kunt daar bij helpen. Hoe vind jij dat een museum er in de toekomst uit zou moeten zien? Geef Koen een foto of tekstje en hij laat AI er vervolgens een foto van maken. Aan het eind van de dag geeft hij samen met conservator geschiedenis Jori Zijlmans een korte presentatie over de resultaten.

Op de foto als Rembrandts Brillenverkoper

De hele dag Op de Achterplaats

En voordat je naar huis gaat kun je nog op de foto als de Brillenverkoper om deze dag nooit te vergeten.


Nacht van de Zintuigen

In de avond kun je ook gratis terecht in het museum tijdens de Nacht van de Zintuigen. Geïnspireerd op de presentatie van Rembrandts Zintuigen gaan hedendaagse kunstenaars jouw zintuigen op verschillende manieren bespelen.

Foto: Simone Both

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Cultuurfonds Zuid-Holland.