Home

Succesvol jaar voor Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal kijkt terug op een succesvol jaar. Het topstuk Contra-compositie VII (1924) van Theo van Doesburg werd aangekocht, het Openlucht Museum De Lakenhal oogstte met ruim 60.000 bezoekers veel waardering en de restauratie en uitbreiding is in volle gang. Ondanks de tijdelijke sluiting was het museum zeer actief en zichtbaar.

Restauratie & uitbreiding

Het jaar 2017 stond voor Museum De Lakenhal in het teken van de restauratie van het 17e-eeuwse Rijksmonument en uitbreiding met een nieuwe tentoonstellingsvleugel. Aan het begin van dit jaar werd de sleutel overgedragen aan de aannemer en in maart werd de eerste paal geslagen. Recent zijn de schaaldaken op de nieuwe tentoonstellingszalen geplaatst, zodat in snel tempo verder gebouwd kan worden naar het hoogste punt. Dat wordt in maart 2018 verwacht. Ook de restauratie vordert gestaag, met zorgvuldig herstel van daken, metselwerk, hout en natuursteen, alsmede bijzondere interieurdelen.

Topstukken elders te zien

Topstukken van Museum De Lakenhal zijn ondertussen te zien in verschillende musea in binnen- en buitenland. Zo zijn dertien objecten opgenomen in de collectiepresentaties van het Rijksmuseum, met het Laatste Oordeel (ca. 1526/27) van Lucas van Leyden als blikvanger op de Eregalerij. De Brillenverkoper (ca. 1624) van Rembrandt van Rijn hangt in het Frans Hals Museum en het monumentale schilderij Regenten van het Loridanshof te Leiden (1658), van Jacob Fransz. van der Merck wordt getoond in de Gemäldegalerie in Berlijn.

Contra-compositie VII

In maart werd op de veiling in Londen het werk Contra-compositie VII (1924) van Theo van Doesburg aangekocht voor de collectie van Museum De Lakenhal. Dit topstuk van internationaal belang zal straks permanent te zien zijn in de nieuwe collectie-opstelling van moderne kunst. De aankoop paste perfect in het landelijke Stijljaar, waarmee werd gevierd dat kunstenaar Theo van Doesburg honderd jaar geleden, in 1917, in Leiden het gelijknamige tijdschrift De Stijl oprichtte. Ook Contra-compositie VII is momenteel te bewonderen in het Rijksmuseum.

Ruim 60.000 bezoekers voor Openlucht Museum De Lakenhal

Het hele land stond in 2017 in het teken van de viering van 100 jaar De Stijl. Als geboortestad van deze belangrijke kunststroming nam Leiden bij deze manifestatie een bijzondere plek in. Midden in de stad vond het Openlucht Museum De Lakenhal plaats. Twintig (inter)nationale kunstenaars presenteerden in monumentale wandschilderingen hedendaagse vertalingen van De Stijl aan een breed publiek. Daarnaast was het prototype van het Maison d’Artiste te zien, een nooit gerealiseerd ontwerp uit 1923 van Theo van Doesburg en architect Cor van Eesteren. Met ruim 60.000 bezoekers was Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl een groot succes. In totaal leverde het Stijljaar in Leiden 125.000 bezoekers en een economische spin-off van circa € 6 miljoen.

Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: voorvechters van De Stijl

Het einde van het Stijljaar werd in samenwerking met het Rijksmuseum gevierd met de presentatie van het boek Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl. Auteur Doris Wintgens, conservator moderne kunst bij Museum De Lakenhal, belicht hierin de cruciale bijdrage die de vriendinnen Guggenheim en Van Doesburg leverden aan waardering voor De Stijl als internationale kunststroming. De publicatie maakt onderdeel uit van de meerjarige samenwerkingsovereenkomst tussen het Rijksmuseum en Museum De Lakenhal. Het boek werd feestelijk gepresenteerd tijdens het symposium ‘Vrouwen in De Stijl’, op 10 november in het Rijksmuseum.

Artistieke nalatenschap Jan Wolkers naar Leiden?

Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden (Universitaire Bibliotheken Leiden) maakten in oktober 2017 het voornemen bekend om de nalatenschap van Jan Wolkers (1925-2007) aan te kopen. Daarmee zou een oude wens van de schrijver/kunstenaar en zijn echtgenote Karina om de collectie in Leiden onder te brengen, in vervulling gaan. Beide instellingen nemen tot het najaar van 2018 de tijd om de financiering rond te krijgen. Het voornemen tot verwerving werd bekend gemaakt tijdens het verschijnen van de biografie van Jan Wolkers door Leidenaar Onno Blom.

Vooruitblik

Museum De Lakenhal blaast een oud ambacht nieuw leven in met de stoffenlijn Nieuw Leids Laken. Deze wollen stof moet, net als de lakense stoffen van weleer, van zeer hoge kwaliteit zijn wat betreft materiaal, techniek en artistieke uitdrukking. In april 2018 presenteert modeontwerper Edwin Oudshoorn de derde stof in de reeks, na Christie van der Haak en Mae Engelgeer. Zijn ontwerp voor Nieuw Leids Laken wordt in het voorjaar feestelijk gepresenteerd. Alle ontwerpen voor Nieuw Leids Laken worden de komende jaren in productie genomen en vanaf 2019 per strekkende meter verkocht in de nieuwe museumwinkel.

De restauratie en uitbreiding van het museum wordt in 2018 afgerond. Directeur Meta Knol: ‘Museum De Lakenhal bouwt aan de toekomst. Voor het eerst in de geschiedenis is het museum een heel jaar lang gesloten geweest voor publiek. Achter de schermen wordt door een toegewijd team hard gewerkt om in het voorjaar van 2019 te openen met een zorgvuldig gerestaureerd gebouw, een spectaculaire nieuwe vleugel, een inspirerende presentatie van de collectie, aansprekende tentoonstellingen en een verrassend en eigentijds publieksprogramma. We kijken met voldoening terug op een jaar waarin elke dag, stap voor stap, de toekomst van ons museum meer vorm kreeg. In het nieuwe jaar bouwen we voort op wat dit jaar is bereikt, en we zien uit naar een spectaculaire heropening in het voorjaar van 2019.’